De agent die in november de 17-jarige Rishi doodschoot op station Holland Spoor in Den Haag, wordt vervolgd voor doodslag.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag woensdag.

De 17-jarige jongen uit Den Haag werd zaterdagochtend 24 november 2012 door een agent in zijn nek geschoten op het perron van station Hollands Spoor. Hij overleed korte tijd later.

De agent was met twee andere politiebeamten afgekomen op een melding van bedreiging door een jongen met een vuurwapen. Pas later bleek dat Rishi helemaal geen vuurwapen bij zich had.

Het OM wil uitzoeken of de agent juist heeft gehandeld en legt de zaak daarom voor aan de rechter. De ouders van de jongen deden in december aangifte tegen de agent.

Opgelucht

De familie van Rishi reageerde woensdag opgelucht dat de zaak voor de rechter komt, zei hun advocaat Michel van Stratum. Hij spreekt van een moedige beslissing van het OM om de agent voor het zware misdrijf doodslag te vervolgen.

Volgens de raadsman ziet het ernaar uit dat de politieman niet schoot uit zelfverdediging en dat Rishi onterecht is beschoten. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtszaak inhoudelijk wordt behandeld.

Camerabeelden

De agent beweert dat hij zijn schot gericht heeft op de benen van de jongen, zoals wordt aangeleerd. Uit camerabeelden blijkt echter dat de politieman op dat moment zo'n 16 meter verwijderd was van de jongen en in 'een versnelde (loop)pas' liep, terwijl de jongen weg rende. 

"Deze omstandigheden kunnen de trefzekerheid van een schot beïnvloeden", aldus het OM. Vooral daardoor twijfelt het OM of de agent wel had mogen schieten.

Het is dus de vraag of de agent wel heeft geschoten vanuit een stabiele houding, zoals hij geleerd heeft.

Melding

Uit het onderzoek van de Rijksrecherche naar het schietincident blijkt ook dat de melding waar de politie op af kwam, gedaan werd door een Engelsman die in een wachtruimte op een bankje lag.

In zijn latere aangifte stelde de man dat de Haagse jongen hem aansprak en vroeg te vertrekken. Hij zou gezegd hebben dat die plek alleen voor Nederlanders was. Ook zou de jongen hebben meegedeeld dat hij een vuurwapen had.

De Engelsman verliet daarop de wachtruimte en vertelde aan NS-personeel dat hij bedreigd werd. Via de spoorwegpolitie kwam de melding van bedreiging door een man met vuurwapen binnen bij de politie Den Haag. Daarbij werd het signalement van de 17-jarige jongen verspreid.

Eén schot

De drie politieagenten die als eerste ter plaatse waren - twee in uniform en een in burger - benaderden de jongen met getrokken pistool en sommeerden hem te blijven staan.

Omdat hij geen gehoor gaf en wegrende, achtervolgden ze hem "gedurende een paar seconden" en loste een van de agenten in uniform één schot.