De politie heeft de grote zoekactie bij het Utrechtse Doorn naar de sinds maandag vermiste broertjes Julian (7) en Ruben (9) woensdag uitgebreid naar de Limburgse gemeente Beek. 

Dat bevestigt een woordvoerder van de politie Midden Nederland aan NU.nl. Rond 2.30 uur is de zoekactie in Doorn gestaakt.

De politie gaat er niet meer vanuit dat er iets gevonden wordt in recreatiegebied Het Doornse Gat op de Utrechtse Heuvelrug in het zuidoosten van de provincie.

De vader van de jongens heeft zelfmoord gepleegd en werd daar dinsdag dood aangetroffen. Pas aan het eind van de dag werd duidelijk wie de man was en dat er kinderen bij hem zouden kunnen zijn.

De zoekactie is naar Beek verplaatst omdat de vader daar maandagavond heeft getankt. Camerabeelden bevestigen dat, zegt de politie. Het is niet bekend of de jongens zich op dat moment in de auto bevonden.

Beelden

De politie onderzoekt nu of de vader misschien nog op andere camerabeelden in of bij het Zuid-Limburgse dorpje staat. ''We trekken alle registers open om zijn gangen na te gaan in de hoop dat we ontdekken waar we de broertjes moeten zoeken'', aldus de zegsman van de politie.

Ook heeft de politie alle beelden opgevraagd van camera's op wegen tussen Vleuten en Zuid-Limburg. Zo hopen rechercheurs erachter te komen welke route de vader heeft gereden. Daarbij is ook hulp aan België en Duitsland gevraagd, omdat nog niet uitgesloten kan worden dat de man via die landen is gereden of daar is geweest.

De auto van de man is dinsdagochtend teruggevonden in de buurt van de plek waar hij zichzelf van het leven beroofde. Bij de wagen zijn volgens de politie geen aanwijzingen gevonden over de verblijfplaats van de kinderen.  Er zitten ongeveer 25 rechercheurs op de zaak.

Er wordt verder gekeken naar de gedragingen van de vader. De politie zoekt onder meer uit met wie hij heeft gebeld, waar hij heeft gepind en wat hij met zijn computer heeft gedaan. Ook wordt familie, vrienden en collega's gevraagd om informatie.

Amber Alert

De politie gaf in de nacht van dinsdag op woensdag een Amber Alert uit voor de twee jongens van 7 en 9 jaar uit Zeist. De broertjes zijn maandagavond voor het laatst gezien in Vleuten, waar de vader woonde.

Woensdag erkende de politie dat het Amber Alert 'vrij laat' is verzonden. "Dat is fout gegaan, we gaan het later evalueren", aldus een woordvoerder tegenover RTV Utrecht. Volgens hem was het in eerste instantie langere tijd onduidelijk of de jongens inderdaad bij hun vader waren.

Op de vraag of de alarmering niet eerder had moeten uitgaan, wil een woordvoerder van Amber Alert geen antwoord geven. Hij wijst op de procedure: de regiopolitie is verplicht het Landelijk Bureau Vermiste Personen binnen 2 uur in te lichten in bijzonder urgente gevallen. Die bepaalt vervolgens of er ook een Amber Alert nodig is. De dienst is ooit begonnen als een burgerinitiatief, maar is inmiddels ondergebracht bij de politie.

Mariniers

De politie ging dinsdagavond in Doorn met groot materieel op zoek naar de twee kinderen. Onder meer leden van het Korps Mariniers hebben in de nacht van dinsdag op woensdag bospercelen afgespeurd. De mariniers hebben niets gevonden, zo meldde een woordvoerder van de marine woensdag. Indien nodig kan er nogmaals een beroep op hen worden gedaan.

Defensie zette zogeheten 'combat trackers' in. Dat zijn mariniers die zijn gespecialiseerd in het vinden van minieme veranderingen in het terrein. In totaal speurden zo'n 130 mariniers meerdere percelen af rondom de plaats waar de vader is aangetroffen. De mariniers gingen te werk in groepen van tien, steeds onder leiding van één combat tracker.

Of de mariniers woensdag opnieuw worden ingezet bij de zoektocht naar de beide jongens is nog niet duidelijk. ''Dat hangt van de politie af'', aldus de woordvoerder. ''Deze hulpvraag van de politie hebben we nu afgerond.''

Normaal gesproken worden de sporenonderzoekers ingezet in missiegebieden, om bijvoorbeeld in Afghanistan te zoeken naar de Taliban.

Bekijk een reactie van de politie:

Auto

De politie is daarnaast op zoek naar mensen die de auto waar de vader in reed hebben gezien. De blauwe Hyundai Getz met het kenteken 08-NT-BV is al terecht, maar de politie hoopt dat mensen de auto maandag of dinsdag nog ergens zijn tegengekomen.

De politie onderzoekt of er sporen zijn, maar kon hangende het onderzoek nog niet zeggen of er iets is gevonden.

Moeder

De moeder heeft dinsdagavond op Facebook een oproep geplaatst om te helpen haar kinderen te vinden. ''Alsjeblieft, wil iedereen uitkijken naar mijn kleine mannetjes, ze worden sinds gisteravond vermist'', schrijft ze.

Onder de tekst staan twee foto's van haar kinderen. De moeder was al gescheiden van de vader.