Ook asielzoekers in Rotterdam in hongerstaking
Maandag hebben 60 mensen hun lunch aan de bewakers teruggegeven met de mededeling dat ze in hongerstaking gaan, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.
Inmiddels gaat het om 111 mensen die in hongerstaking zijn. Dat meldt een woordvoerder van het Meldpunt Vreemdelingendetentie.
Volgens Trouw en AD gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers die protesteren tegen de in hun ogen inhumane vreemdelingendetentie.
Water
Een aantal van de groep in Rotterdam drinkt ook geen water meer, laat de zegsvrouw weten. Volgens het meldpunt is een deel van de vreemdelingen uitgeprocedeerd, een ander deel heeft geen asielaanvraag gedaan, maar is in afwachting van uitzetting.
De vreemdelingen zijn het niet eens met hun behandeling. "Als ze naar de rechtbank of het ziekenhuis moeten, worden ze geboeid. Per dag zitten ze 16 uur in hun tweepersoons cel. Ook zijn er weinig activiteiten en wordt veel gebruikgemaakt van isoleercellen", aldus de zegsvrouw.
Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie was niet direct bereikbaar om het recente aantal hongerstakers te bevestigen.
Zwaarder
Een woordvoerster van de werkgroep zegt dat de asielzoekers in het detentiecentrum zwaarder worden gestraft dan gedetineerden die zijn veroordeeld voor een delict.
Ze mogen volgens het AD nauwelijks buiten hun cel komen en er zijn geen activiteiten. "Het is een 'sick building' waar iedereen gek van wordt", zegt advocaat Frank van Haren, die een van de hongerstakers bijstaat, in de krant.
De hongerstakers worden door een medisch team in de gaten gehouden, verklaart de woordvoerster van het ministerie. ''Ze krijgen wel telkens eten en drinken aangeboden. Ook blijven ze zolang mogelijk op de eigen afdeling, maar het kan zijn dat ze op aanraden van een arts in een isoleercel worden gezet en van daaruit nog beter in de gaten worden gehouden.''
Schiphol
Vorige week gingen twintig asielzoekers die vastzitten op Schiphol al in hongerstaking. Maandagavond waren er nog tien in hongerstaking. Deze asielzoekers zijn niet uitgeprocedeerd, maar omdat ze Nederland via Schiphol zijn binnengekomen mogen zij de asielprocedure niet in vrijheid afwachten.
Dat geldt niet voor asielzoekers die over land arriveren. De asielzoekers op Schiphol protesteren volgens Trouw tegen die ongelijke behandeling.
Volgens het AD gaat het in Rotterdam om asielzoekers op twee verschillende afdelingen van het detentiecentrum. Het zouden niet alleen uitgeprocedeerde asielzoekers zijn, maar ook mensen die aan de grens geweigerd zijn. Ze zitten in detentie om hen 'beschikbaar te houden' voor vertrek uit Nederland.
Humaner
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) werkt aan een humanere aanpak in de vreemdelingenketen. In theorie kan dat betekenen dat hij met alternatieven voor de grensdetentie komt, zegt een woordvoerder in de krant.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar de veiligheid van vreemdelingen in Nederland.
GroenLinks, D66 en PvdA vinden dat asielzoekers vaak te lang worden vastgezet.
Bespreken
D66-Kamerlid Gerard Schouw zegt in het AD: "Na het reces hebben we wat te bespreken met de staatssecretaris." Hij refereert ook aan de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov, die onterecht in detentie in Rotterdam gezet was en daar zelfmoord pleegde. Teeven overleefde vorige maand een urenlang debat daarover.
Ook werd eind vorige maand in het Radio 1-programma Argos bekend dat een afgewezen asielzoeker uit Kameroen enkele dagen nadat hij in dorststaking ging, alsnog een verblijfsvergunning kreeg nadat Teeven daartoe zou hebben opgedragen.