Op Curaçao is zondagavond politicus Helmin Wiels, leider van de grootste regeringspartij van het eiland, doodgeschoten.

Dat hebben de autoriteiten op het eiland bevestigd. Twee mannen zouden op een strand van Pompoen in totaal vijf schoten op hem hebben afgevuurd. Het is nog niet bekend wie de daders zijn.

De politicus werd bedreigd en stond sinds enige tijd onder beveiliging. Dat heeft minister van Justitie Nelson Navarro zondagavond bekendgemaakt. Wiels had zelf besloten om op zondag de straat op te gaan zonder beveiligers, aldus Navarro.

De 54- jarige Wiels is doodgeschoten toen hij op het strand een biertje dronk. De Curaçaose politiecommissaris Marlon Wernet beloofde dat het misdrijf zo goed mogelijk zal worden onderzocht.

Bij het incident raakte verder niemand gewond. Ook zijn de dader of daders nog spoorloos. Ooggetuigen zagen dat Wiels op het kleine strand werd getroffen en dat de aanvallers er daarna in een goudkleurige auto vandoor gingen. 

Onafhankelijkheid

De politicus streed voor de onafhankelijkheid van Curaçao. Zijn partij Pueblo Soberano won in oktober de parlementsverkiezingen en vormt met enkele coalitiepartners de regering.

Wiels was maatschappelijk werker en had negen jaar lang een dagelijks radioprogramma met actualiteiten. Hij nam zelden een blad voor de mond. Tijdens de verkiezingen van vorig jaar beledigde hij volgens politieke tegenstanders Nederland, vrouwen en de Rooms-Katholieke Kerk.

Bekijk de beelden:

Rutte

De moord op Wiels heeft de Nederlandse regering geschokt. "Veel is nog onduidelijk, maar niets kan een dergelijke laffe daad rechtvaardigen", zei minister-president Mark Rutte maandag.

"Curaçao verliest met Helmin Wiels een gedreven politicus. Een man die vocht voor zijn idealen, stond voor zijn zaak en bovenal hart had voor zijn land Curaçao."

In een telefoongesprek met premier Daniel Hodge van Curaçao heeft Rutte de deelneming van de Nederlandse bevolking overgebracht. Hij wenst de kinderen van Wiels, die in Nederland wonen, en de bevolking van Curaçao ''veel sterkte in deze tijd van verdriet en rouw''.

Groot hart

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties typeerde Wiels als een man met een groot hart voor zijn land Curaçao.

''Hij stond voor zijn overtuiging dat de politiek het leven voor de gewone mensen op Curaçao beter moest maken en streed tegen corruptie en misdaad.''

Wiels was de afgelopen 9 jaar de leider van de partij Pueblo Soberano. Een charismatisch, maar omstreden politicus.

Profiel van Helmin Wiels

Reacties op moord