Een strafzaak die draaide om mensenhandel en huiselijk geweld, is 'geklapt' omdat een rechercheur van de politie tijdens het onderzoek een seksuele relatie had met het slachtoffer uit de zaak.

De rechtbank in Den Haag vond dat het Openbaar Ministerie (OM) de 25-jarige Elano V. daarom niet verder mocht vervolgen en verklaarde het OM niet ontvankelijk.

Justitie is het daarmee niet eens en heeft inmiddels hoger beroep aangetekend, zo maakte het vrijdag bekend.

Het slachtoffer, een 21 jarige vrouw, deed vorig jaar zomer meerdere meldingen van huiselijk geweld. Later vertelde ze dat ze ook in de prostitutie werd gedwongen en deed in december aangifte. Een van de rechercheurs die aan het onderzoek was verbonden, kreeg een relatie met de vrouw.

Laakbaar

De officier van justitie noemde dit gedrag van de rechercheur ''zeer laakbaar''. Het OM vond dat het bewijs dat de rechercheur boven tafel haalde, uitgesloten moest worden. Dan zou er in de ogen van het OM nog voldoende bewijs overblijven voor een veroordeling voor het huiselijk geweld.

V. zou zijn vriendin hebben geslagen en aan haar haren hebben getrokken, zo stond op de tenlastelegging. De rechter vond dat de belangen van de verdachte door de relatie zo ernstig zijn geschonden, dat ze het OM de vervolging helemaal verbood.

Op vrije voeten

V. is inmiddels op vrije voeten. De rechercheur is uit zijn functie gezet en is ''belast met andere werkzaamheden''. Er loopt nog een intern onderzoek naar hem.