Premier Mark Rutte heeft donderdag de eerste acht medailles uitgereikt aan personen die een extra en actieve bijdrage hebben geleverd aan een goed verloop van de troonswisseling.

Dat gebeurde in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, achter het koorhek. In het andere deel van de kerk liepen mensen rond die het voor de inhuldiging versierde interieur wilden bekijken.

Rutte reikte de medailles uit aan onder anderen een Amsterdamse agent die op de Dam collega's heeft aangestuurd, een ambtenaar die verantwoordelijk was voor het wegknippen van fietsen en een vrijwilliger van het Rode Kruis die de 16 hulpposten in de stad coördineerde.

Ook ging een medaille naar een medewerkster van de politie die zorgde voor 13.000 lunchpakketten, een onderofficier van de landmacht die betrokken was bij de voorbereidingen voor de militaire ceremonie rondom het Koninklijk Paleis en op de Dam, een militair van de luchtmacht en twee communicatieadviseurs.

Ontwerp

De inhuldigingsmedaille is ontworpen door Hans van Houwelingen en vervaardigd door de Koninklijke Nederlandse Munt. Op de voorkant staat het portret van de koning, op de achterkant staat zijn monogram en in de rand staat de datum van de troonswisseling.

De overige inhuldigingsmedailles worden naar verwachting in het najaar uitgereikt. Alle betrokken organisaties kunnen mensen voordragen bij de minister van Binnenlandse Zaken.

Alles over de troonswisseling