Tussen de 700.000 en 800.000 bezoekers zijn dinsdag in Amsterdam geweest tijdens de troonswisseling. Die schatting maakt de gemeente Amsterdam dinsdagavond rond half elf.

De dag verliep feestelijk en zonder grote incidenten. De politie verrichte tot dinsdagavond 24.00 uur 98 aanhoudingen in de hoofdstad, vooral voor kleine incidenten en vergrijpen.

De aanhoudingen hadden betrekking op 259 voorvallen. Vorig jaar telde de politie tot middernacht ruim 450 incidenten en 178 aanhoudingen.

De twee ernstigste gevallen betroffen steekpartijen aan het Stationsplein rond vier uur 's middags en aan de Lijnbaansgracht rond half acht 's avonds. Bij het eerste voorval raakte iemand lichtgewond, bij het tweede liepen twee mensen lichte verwondingen op toen een man met een mes zwaaide.

Goede sfeer

Ondanks een vergelijkbaar aantal bezoekers, was het qua incidenten in Amsterdam beduidend rustiger dan voorgaande jaren. De sfeer in de stad was goed, concludeert de politie.

Ook de politie in Rotterdam is tevreden over het verloop van Koninginnedag. Nadat de inhuldiging in Amsterdam voorbij was, stroomden de evenemententerreinen langzaam voller. Dit zorgde volgens de politie voor een gezellige drukte. Agenten hebben in Rotterdam in totaal 52 mensen aangehouden, met name voor openbare dronkenschap en belediging. Ook deden zich enkele vechtpartijen voor.

Van der Laan

Burgemeester Eberhard van der Laan toonde zich aan einde van de dag tevreden. ''Het was een leuk en gemoedelijk feest en zeker ook voor het koningspaar een onvergetelijk feest.''

Van der Laan bedankte niet alleen de bezoekers omdat zij er ''een groot feest van maakten'', hij sprak ook zijn waardering uit voor de politie, brandweer en andere hulpverleners. Zeker ook omdat het binnen een paar maanden geregeld moest zijn. ''Dat was grote klasse'', zei hij.

Schoonmakers

In het centrum van Amsterdam zijn woensdag en donderdag non-stop 100 schoonmakers in de weer met bezems, hogedrukspuiten, veegwagens en schepauto's.

De reinigingsdienst van stadsdeel Centrum opereert op oorlogssterkte. ''We zetten alle menskracht en al het materieel in. Alles wat kan rijden, rijdt. We zijn met ongeveer 90 wagens in het centrum'', meldt een woordvoerder.

Hij voorspelt zeker 2 dagen nodig te hebben om de grootste bende weg te werken. ''De pleinen zullen in de loop van woensdag wel schoon zijn, daarna volgen de kleine straatjes.''

De woordvoerder schat na de eerste ochtend de totale hoeveelheid troep in de binnenstad iets lager in dan vorig jaar na Koninginnedag. ''Op veel plekken golden strengere regels en er waren minder vrijmarkten omdat die niet overal waren toegestaan. Dat scheelt in de hoeveelheid afval dat achterblijft.''

Treinen

De NS meldde dinsdag al dat circa 239.000 mensen met de trein naar de hoofdstad zijn vervoerd. 90 procent van de treinen reed op tijd, meldt NS woensdag.

Een NS-woordvoerder noemt deze score op punctualiteit zeer hoog voor 30 april. Tijdens de piek kwamen er 40.000 mensen per uur Amsterdam in, aldus een NS-zegsman.

In de nacht van dinsdag op woensdag waren rond 01.00 de stations in Amsterdam en Eindhoven ''vrijwel leeg'' . ''Het leeuwendeel van de reizigers is naar huis. We kijken terug op een goed verlopen dag'', meldt NS. Vanaf Amsterdam reden er nog tot 4.00 uur extra treinen.

Alles over de troonswisseling l Dossier Koninginnedag
Foto's troonswisseling l Foto's Koninginnedag l Zelf foto’s uploaden

Programma troonswisseling in Amsterdam