Op het Amsterdamse IJ is dinsdagavond de 'Koningsvaart' van koning Willem-Alexander en koningin Máxima goed verlopen. Ook de drie prinsesjes waren mee.

De vaartocht ging van start bij filmmuseum Eye en passeerde onder meer het Oeverpark en de Kop van Java.

Tijdens de vaartocht, die de gemeente Amsterdam heeft aangeboden, kwamen ze langs alles ''waar Nederland trots op is''.

Zo kreeg het koningspaar op het water een ere-escorte van de roeiers van de Holland Acht, gaven het Nationaal Ballet en De Nederlandse Opera een optreden en verzorgden musicalsterren een medley van bekende Nederlandse musicals.

Onverwacht

Het nieuwe koningspaar deed een onverwachte stop bij het optreden van dj Armin van Buuren en het Concertgebouworkest. Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters stapten van de boot waar zij de koningsvaart mee deden en betraden het podium waar de dj en het orkest een optreden gaven.

De stop stond niet in de draaiboeken van de koningsvaart.

Sportgeschiedenis

Op een groot beeldscherm op een podium aan 't IJ kwamen beelden voorbij van hoogtepunten uit de Nederlandse sportgeschiedenis sinds 1967, het geboortejaar van koning Willem-Alexander.

Zo werden beelden getoond van verschillende gouden medailles tijdens Olympische Spelen, het doelpunt van Marco van Basten in de gewonnen EK-finale van 1988, maar ook beelden uit verloren WK-finales. Rapper Ali B zong het koningspaar toe.

Turner Epke Zonderland verzorgde een demonstratie. Even daarvoor brachten schaatsers Marianne Timmer, Gianni Romme, Bart Veldkamp, Annemarie Thomas en Bob de Jong een groet vanaf een ponton, waarop ze deden alsof ze schaatsten.

F-16's

Tien F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht hebben na de koningsvaart een bijzondere groet gebracht aan koning Willem-Alexander en zijn gezin. De straaljagers vlogen met gekleurde rook boven de stad als eerbetoon aan het nieuwe koningspaar. Een van de F-16's was helemaal oranje gekleurd.

Nederlandse Film

De tocht ging verder langs een podium waar aandacht was voor de Nederlandse film. Onder meer de bekende knalroze auto uit de Flodder-films reed voorbij.

Daarnaast kreeg het koningspaar onder meer voorstellingen te zien uit Abeltje, Alles is Liefde en Turks Fruit.

Koningslied

Voor aanvang van de vaartocht werd het zwaarbeladen Koningslied ten gehore gebracht. Artiesten zongen het nummer vanuit Ahoy. John Ewbank zat achter de piano.

Willem-Alexander en Máxima beluisterden het lied op een scherm bij het filmmuseum. Tegelijkertijd moesten koren in heel Nederland het nummer ten gehore brengen. Volgens de NOS lukte dat in Limburg en Drenthe echter niet vanwege een gebrek aan belangstelling.

In Ahoy hing een groot scherm waarop de tekst van het Koningslied te zien was. Vanuit Rotterdam werd het nummer uit volle borst meegezongen. Na afloop van het nummer klapten koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook de prinsesjes leken het nummer te waarderen.

Slotfeest

De vaartocht eindigde om 21.30 uur bij het Muziekgebouw aan 't IJ. Oversteken van het IJ was pas na 22.00 uur weer mogelijk.

Premier Mark Rutte heeft tijdens het afsluitende feest in het Muziekgebouw aan 't IJ alle mensen bedankt die hebben meegewerkt aan de inhuldigingsdag. Hij spreekt van een 'fantastische' dag. "Een mooi begin van het nieuwe koningschap", laat de minister-president weten via Twitter.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima sloten de feestelijkheden van de inhuldiging in het Muziekgebouw achter gesloten deuren af met een diner en een slotfeest. Rutte trad namens de ministerraad op als gastheer.

Akte van Abdicatie

Eerder op de dag heeft (toen nog) koningin Beatrix met het tekenen van de Akte van Abdicatie afstand gedaan van de troon en is in De Nieuwe Kerk in Amsterdam koning Willem-Alexander beëdigd en ingehuldigd.

LIVEBLOG: Amsterdam viert troonswisseling (gesloten)

Alles over de troonswisseling l Dossier Koninginnedag
Foto's troonswisseling l Foto's Koninginnedag l Zelf uploaden

Koningsvaart op het IJ

De vaartocht ging van start bij filmmuseum Eye. © NU.nl/Peter Pasman
Koning Willem-Alexander, zijn vrouw Maxima en hun drie dochters Amalia, Ariane en Alexia wuiven vanuit de boot naar de kade. © ANP
Het koninklijk gezelschap maakt dinsdagavond de Koningsvaart over het IJ: van het EYE Film Instituut in Amsterdam-Noord (rechts op de foto) via het Oeverpark en de kop van het Java-eiland naar het Muziekgebouw aan het IJ. Bij de start van de vaartocht zal het Koningslied worden gezongen vanuit Ahoy in Rotterdam. © ANP
Het EYE filmmuseum in Amsterdam Noord waar de Koningsvaart van start gaat. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Mensen gaan met de pont over het IJ naar Amsterdam Noord gemaakt, waar later de Koningsvaart met koning Willem-Alexander vertrekt. © ANP
De veerponten voeren tot 17.30 uur nog vanaf Amsterdam CS naar Noord. © ANP
Het koninklijk paar en prinsesjes bij Eye in Amsterdam na het luisteren naar het Koningslied. © NU.nl/Haj El
Publiek bij het concert in Ahoy waar het Koningslied gezongen wordt. © ANP
Het koninklijk gezelschap zwaait tijdens de koningsvaart op het IJ naar windsurfer Dorian van Rijsselberghe, naar schaatsers Gianni Romme, Bart Veldkamp en Marianne Timmer en de roeiers van Holland 8. © ANP
Het decor van het meezingconcert 'Samen voor Oranje' in Ahoy, waar ter gelegenheid van de inhuldiging artiesten optreden en het Koningslied wordt gezongen. © ANP
Het nieuwe koningspaar deed een onverwachte stop bij het optreden van dj Armin van Buuren en het Concertgebouworkest. Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters stapten van de boot waar zij de koningsvaart mee deden en betraden het podium waar de dj en het orkest een optreden gaven. © NU.nl/Paul Groeneveld
Uitzicht op het podium van het Koningsconcert op Java-eiland te Amsterdam © NU.nl/Saskia Fatels
Tien F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht hebben na de koningsvaart een bijzondere groet gebracht aan koning Willem-Alexander en zijn gezin. © ANP
De straaljagers vlogen met gekleurde rook boven de stad als eerbetoon aan het nieuwe koningspaar. Een van de F-16's was helemaal oranje gekleurd. © NU.nl/Saskia Fatels
John Ewbank in Ahoy, waar het Koningslied gezongen wordt voor het nieuwe koningspaar. © ANP
Grote verlichte kronen bij het meezingconcert Samen voor Oranje in Ahoy. © ANP
De Koningsvaart over het IJ in Amsterdam. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de prinsesjes tijdens de Koningsvaart op het IJ. © ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima luisteren samen met premier Mark Rutte naar een toespraak in het Muziekgebouw aan het IJ. © ANP