De Amsterdamse politie heeft zijn excuses aangeboden voor het oppakken van twee republikeinse demonstranten op de Dam in Amsterdam.

De twee demonstranten worden door de politie teruggebracht naar het centrum van de hoofdstad, zo meldt het Amsterdamse korps via Twitter. Aanvankelijk ontkende de politie de aanhoudingen.

''Dit had niet mogen gebeuren'', aldus de zegsvrouw.

Het gaat om de studente Joanna, die eerder dit jaar ook al in aanraking kwam met de politie en de campagneleider van het Republikeins Genootschap, Hans Maessen. Joanna stond op de Dam en werd door politiemensen verwijderd toen ze tijdens de abdicatie van koningin Beatrix een kartonnen bordje boven haar hoofd hield met de tekst: ''Ik ben geen onderdaan."

Geen goed woord heeft de activiste er voor over. Niet voor het feit dat ze is aangehouden en niet voor de manier waarop. En ze baalt ervan dat ze op de Dam niet heeft kunnen doen waarvoor ze was gekomen: haar bescheiden protestgeluid laten horen. 

''Ik kon niets doen, ik ben gewoon monddood gemaakt. Mijn protest is ontzettend gewelddadig onderdrukt.’’

Volgens de vrouw druist haar arrestatie regelrecht in tegen de instructie van burgemeester Van der Laan, die heeft gezegd dat protesterende eenlingen ongemoeid gelaten zouden worden. ''Het Nederlandse volk is daardoor misleid.’’

Bekijk de reactie van Joanna:

Blunder

Ruim twee uur zouden ze nog hebben vastgezeten, zegt Maessen.

''Een foutje? Het was regelrecht een blunder", zegt Maessen. Een diender zou volgens hem op eigen houtje hebben gehandeld en zonder overleg collega’s hebben opgetrommeld en hem hebben meegenomen. Ook de studente Joanna, inmiddels het gezicht van de protestbeweging tegen de monarchie, werd opgepakt.

''We worden nu met een politie-escorte naar het Waterloopplein gebracht. Maar misschien zit ik vanmiddag gewoon weer op de Dam, want dat is toegestaan’’, aldus Maessen.

Joanna hield begin dit jaar een protestbord omhoog bij het verjaardagsfeest voor koningin Beatrix in Utrecht. Eerder dinsdag was ze op weg naar de Dam om daar te protesteren tegen de monarchie. Ze had een protestbord bij zich, maar wilde nog niet verklappen welke boodschap daarop zou komen te staan.

Beelden van de arrestatie:

Kritische tekst

Individuen mogen op de Dam een wit T-shirt dragen met een kritische tekst over de monarchie, een witte ballon dragen of met een witte zakdoek zwaaien.

Dat is duidelijk geworden na een gesprek dat burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam afgelopen woensdag had met vertegenwoordigers van het Nieuw Republikeins Genootschap. De republikeinen hebben wit gekozen als actiekleur voor 'minder monarchie'.

Demonstreren met meerdere mensen is op de Dam niet toegestaan. ''Maar als individu mag je uiting geven aan je onvrede over de monarchie, zolang het binnen de grenzen van de wet gebeurt. Wij willen de grondwettelijke vrijheden vanzelfsprekend niet aantasten'', zei een woordvoerder van de burgemeester eerder.

Ongemoeid

Iemand die alleen staat en boe roept of een spandoek met een kritische tekst bij zich draagt, wordt ongemoeid gelaten. ''Als je echter 250 vrienden oproept om allemaal op de Dam te gaan staan met een witte ballon, is het een demonstratie.'' De politie, die ook bij het gesprek aanwezig was, zal 'relaxed en in alle redelijkheid' optreden.

Bij het Nieuw Republikeins Genootschap was onduidelijkheid of ze zich ook op de Dam mochten manifesteren, nadat de aanstaande koning Willem-Alexander in een tv-interview had aangegeven geen moeite te hebben met demonstraties tegen de monarchie.

Van der Laan

Burgemeester Van der Laan gaf eerder al te kennen dat op de dag van de Troonswisseling gelet wordt op 'afwijkend gedrag'. Dat is volgens hem een lastige klus. "Laten we met z'n allen veel respect hebben voor de mensen die dat moeten doen."

Alles over de troonswisseling l Dossier Koninginnedag
Foto's troonswisseling l Foto's Koninginnedag l Zelf foto’s uploaden

Programma troonswisseling in Amsterdam