In de vier grote steden is koninginnenacht 2013 vooral gezellig druk verlopen.

In Amsterdam werden ongeveer zeventig mensen aangehouden. Volgens een woordvoerder ging het om lichte vergrijpen, zoals dronkenschap, overlast en vernieling.

Vroeg in de avond gingen wel vijftien mensen met elkaar op de vuist op de hoek van de Brouwersgracht-Prinsengracht. Ze vochten om een goede plek op de vrijmarkt. Alle betrokkenen werden aangehouden.

De hulpdiensten spreken over een rustige en beheersbare avond. In totaal werden 66 ambulanceritten uitgevoerd. ''Ook dat is geen uitzonderlijk aantal", aldus de gemeente.

Steekvlam

In Utrecht raakte iemand ernstig gewond door een steekvlam uit een gasfles. De fles ontplofte kort voor zeven uur in de Breedstraat in een marktkraam die vervolgens in brand vloog, aldus een brandweerwoordvoerder.

De omgeving werd enige tijd afgezet omdat in de kraam meerdere gasflessen lagen. De brandweer wist die flessen koel te houden en heeft de brand snel geblust. De politie onderzoekt hoe het mis kon gaan.

Verder verkochten vele duizenden volwassenen en kinderen hun waar op de traditionele vrijmarkt in het centrum van Utrecht. De politie spreekt van één aanhouding.

Haagse binnenstad

In de Haagse binnenstad waren volgens de organisatie meer dan 200.000 mensen op de been tijdens het Life I Live Festival. De Grote Markt moest tijdelijk afgesloten worden voor het publiek wegens de grote drukte, maar volgens de organisatie gebeurde er niets dat niet in de lijn der verwachting lag.

Omdat het op het station in Den Haag al vroeg druk werd, besloot de NS na middernacht buiten de Oranjedienstregeling nog eens twee treinen extra in te zetten om reizigers naar Rotterdam te vervoeren. Verder verloopt het spoorvervoer goed, volgens een woordvoerder van de NS.

Rotterdam

In Rotterdam werden door incidenten 12 mensen meegenomen naar het politiebureau. ''Het was druk in de stad, maar er hing en gezellige sfeer'', aldus de woordvoerder van de Rotterdamse politie.

Alles over de troonswisseling l Dossier Koninginnedag
Zelf foto's Koninginnenacht uploaden | Programma troonswisseling in Amsterdam