De gemeenschap van Reek heeft maandag 'diep geschokt' gereageerd op het gezinsdrama zondagavond in het Brabantse dorp.

''De impact is enorm'', zei de kersverse burgemeester Marnix Bakermans maandag nadat hij een ontmoeting had gehad met inwoners in een buurthuis.

Door een steekpartij kwam zondagavond een 42-jarige vrouw om het leven. Haar 12-jarige zoon raakte 'zeer ernstig' gewond en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Zijn toestand is nog niet stabiel, aldus de burgemeester. De 41-jarige vader van het gezin is aangehouden. Het 10-jarige dochtertje van het gezin bleef ongedeerd. Ze is opgevangen door Jeugdzorg en ondergebracht bij vrienden.

Bakermans vertelde dat de vraag naar het waarom blijft rondzingen in het dorp. De verdachte vader heeft volgens hem 'een verleden', maar hij kon niet zeggen of dat een verleden bij de politie of de zorg is. ''Dat is bij de gemeente niet bekend.''

Halfstok

In het buurthuis was het maandag volgens de burgemeester een komen en gaan van mensen. Ook de directeur, docenten en leerlingen van de basisschool in het dorp kwamen langs. De school is vanwege vakantie gesloten maar de vlag voor het schoolgebouw hangt halfstok. Maandagmiddag was er ook bij voetbalclub Achilles een bijeenkomst. Een groot koninginnenachtfeest maandagavond in Reek werd in overleg met de organisatie afgelast.

Het huis van het gezin, een deel van de straat en een speelveldje werden maandag door de politie afgezet met zwarte schermen. Het onderzoek van de politie gaat nog dagen duren, zei de burgemeester.

Woensdag houdt de school een bijeenkomst voor leerlingen en hun ouders. De school en de gemeente Landerd doen aan anderen een dringende oproep om de aanwezigen dan met rust te laten en niet naar de bijeenkomst te komen. Professionele hulpverleners zijn er wél om de aanwezigen bij te staan.