Het is de gemeente Amsterdam niet gelukt om de Hells Angels voorgoed te verbannen uit de stad.

De motorclub heeft vorig jaar oktober een nieuw pand gekocht vlakbij het Amsterdamse Sloterdijkstation, met de 400.000 euro die de club van de gemeente had gekregen om het oude pand te verlaten, meldt Nieuwe Revu.

Na slepende juridische procedures kon de gemeente uiteindelijk de club dwingen om te vertrekken uit hun oude clubhuis aan de H.J.E. Wenckebachweg waar de motorclub zo'n vier decennia gevestigd was.

Het voltallige bestuur van de Hells Angels kwam vorig jaar oktober in Alkmaar bijeen om de koop te bekrachtigen. Het oog is gevallen op een voormalige garage aan de Humberweg in de omgeving van station Sloterdijk.

Big Red Machine

Bij de Kamer van Koophandel staat inmiddels de stichting Big Red Machine Events op het pand ingeschreven. Big Red Machine 81 is een naam die door de Hells Angels gebruikt wordt om hun club aan te geven. De cijfers 8 en 1 vertegenwoordigen de letters H en A in het alfabet, de initialen van de club.

Eerder liet ex-president Daniël Uneputty in het boek Hells Angels in de Lage Landen weten dat hij de kans groot achtte dat de club nooit meer een pand zou krijgen in de hoofdstad. In een gesprek met Panorama zei Uneputty goed met dit idee te kunnen leven.

Van der Laan

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan liet een maand voor de koop van het pand nog weten dat hij er alles aan zal doen om te voorkomen dat de bende een nieuw clubhuis in Amsterdam zal krijgen.

Als de Hells Angels toch besluiten om een clubhuis van het nieuwe pand te maken, dan zal de gemeente gaan controleren op basis van het bestemmingsplan of dat daar past.

Goed in de gaten

''De organisatie mag natuurlijk gewoon een pand kopen. We houden het in ieder geval goed in de gaten'', zegt een persvoorlichter van de gemeente Amsterdam tegen NU.nl.

''Het feit dat ze in oktober vier ton hebben gehad, betekent niet dat het geld van de gemeente daadwerkelijk in het nieuwe pand aan de Humberweg zit. De Hells Angels hebben natuurlijk meer inkomstenbronnen'', aldus de woordvoerder.