''De koning is er klaar voor, de Nederlanders zijn er klaar voor en Amsterdam is er klaar voor.''

Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zondag tijdens een persconferentie in de Beurs van Berlage in aanloop naar de troonswisseling aanstaande dinsdag.

De burgemeester heette samen met premier Mark Rutte, Eerste Kamer-voorzitter Fred de Graaf en de Grootmeester van het Koninklijk Huis Marco Hennis de buitenlandse pers welkom.

De inhuldiging van de nieuwe koning trekt meer dan 1000 journalisten uit de hele wereld.

Traan

Volgens Rutte is Amsterdam dinsdag de ''oranje gekleurde hoofdstad van de wereld''. ''Het wordt een historische en geweldige dag.'' Volgens de premier hebben veel mensen hard gewerkt om dit ''grootschalige'' evenement binnen 3 maanden te organiseren. ''Dat was spannend en hectisch, maar het is nu voor 100 procent klaar.''

Hij zei te verwachten dat veel mensen wel een traantje zullen wegpinken als koningin Beatrix aftreedt en het stokje overdraagt aan haar zoon. ''Dat is toch wel een heel bijzonder moment.'' Zelf denkt hij niet dat door de komst van de nieuwe koning er veel zal veranderen.

Argentinië

Ook de Argentijnen kunnen een graantje meepikken van de feestelijkheden rond de troonswisseling. De Argentijnse hoofdstad Buenos Aires organiseert aan de vooravond van de kroningsdag een groot publieksfeest genaamd Un Tango para Máxima.

Dat meldt directeur Paul Zonneveld van Holland Promotions, die het feest mede organiseert. Er komen naar verwachting 5000 mensen op het feest. Tijdens het feest dat op 29 april lokale tijd begint, voert een orkest een tango op als eerbetoon aan Willem-Alexander en Máxima.

Daarnaast leveren Nederlandse artiesten een bijdrage. Een van hen is sopraan Laetitia Gerards. Nederlandse schrijvers, onder wie Cees Nooteboom, Arnon Grunberg en dichter Anne Vegter, dragen een gedicht voor.

Gastenlijst

De koninklijke gastenlijst voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, die zondag is vrijgegeven, telt een paar verrassingen. Zo is er toch een staatshoofd aanwezig in De Nieuwe Kerk: prins Albert II van Monaco, maar zonder zijn echtgenote prinses Charlène.

Monaco heeft ook niet echt een troonopvolger en Albert heeft jarenlang met Willem-Alexander in het Internationaal Olympisch Comité gezeten.

Canada stuurt gouverneur-generaal Johnston en de Europese Unie is aanwezig met Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso en parlementsvoorzitter Martin Schultz.

Friso

De koninklijke familie is in groten getale aanwezig. Alleen prins Friso, die in coma ligt, en de vrouw van de oudste zoon van prinses Christina ontbreken. Dat blijkt uit de gastenlijst die de Rijksvoorlichtingsdienst zondagavond bekend heeft gemaakt. 

Prinses Mabel, de vrouw van Friso, is dinsdag wel in Amsterdam voor de troonswisseling. Hun kinderen blijven, net als het kroost van andere prinsen en prinsessen, thuis. Alleen de drie dochters van Willem-Alexander en Máxima wonen de inhuldiging bij.

Japan

Uit de hele wereld zijn troonopvolgers aanwezig. De bekendste is de Britse prins Charles. Hij is in Amsterdam op herhaling. Charles (64), de langst wachtende troonopvolger uit de Britse geschiedenis, was in 1980 ook aanwezig bij de inhuldiging van koningin Beatrix. Hij komt samen met zijn vrouw Camilla, hertogin van Cornwall, die voor het eerst in Nederland op bezoek is.

Wereldwijd gaat de meeste aandacht uit naar de onverwachte komst van het Japanse kroonprinselijk paar Naruhito en Masako. De kroonprinses is wegens gezondheidsproblemen sinds 2002 niet meer voor een officieel bezoek het land uit geweest. Wel bracht Masako in 2006 met haar gezin op uitnodiging van koningin Beatrix de zomervakantie door in Apeldoorn.

Europa

Alle Europese vorstenhuizen zijn in Amsterdam vertegenwoordigd: prins Filip en prinses Mathilde (België), kroonprins Frederik en kroonprinses Mary (Denemarken), erfprins Alois en erfprinses Sophie (Liechtenstein), erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie (Luxemburg), kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit (Noorwegen), prins Felipe en prinses Letizia (Spanje) en kroonprinses Victoria en prins Daniel (Zweden).

Opvallend is de royale afvaardiging van buiten Europa, met kroonprins Vajiralongkorn en zijn zus prinses Sirindhorn (Thailand) en kroonprins Billah en kroonprinses Sarah (Brunei).

Bahrein is vertegenwoordigd door kroonprins Salman bin Hamad al Khalifa, Jordanië door prins Hassan en prinses Sarvath. De koning van Marokko stuurt zijn vrouw prinses Lalla Salma en de emir van Qatar zijn vrouw Sheikha Mozah. Ook Oman en de Verenigde Arabische Emiraten zijn vertegenwoordigd.

Alles over de troonswisseling l Dossier Koninginnedag
Foto's troonswisseling l Foto's Koninginnedag l Zelf uploaden

Programma troonswisseling in Amsterdam