Zeker veertien gemeenten willen zelf legaal wiet gaan kweken. Tien gemeenten hebben daarvoor een plan naar minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) gestuurd, of willen dit doen.

Dat meldt Trouw zaterdag op basis van een inventarisatie.

De gemeenten hebben veel kritiek op het onduidelijke coffeeshopbeleid van het kabinet. De steden willen 'gemeentewiet' kweken of ondernemers toestemming geven voor wietteelt.

"Die wiet komt echt niet uit de hemel vallen. Als het de minister menens is met het aanpakken van illegale hennepplantages, dan moet de overheid zelf de wietteelt in handen nemen", laat burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA) aan de krant weten. Naast Heerlen, pleiten onder meer Venlo, Zwijndrecht, Eindhoven, Tilburg en de vier grote steden voor wietteelt door gemeenten.

Daarnaast willen negentien van de veertig gemeenten waarvan Trouw de gegevens achterhaalde het zogeheten ingezetencriterium niet handhaven. Ze vrezen overlast op straat van toeristen.

Wietpas

Het vorige kabinet voerde vorig jaar een wietpas in Zuid-Nederland in, waarmee alleen Nederlandse ingezetenen nog lid konden worden van een coffeeshop en alleen leden konden nog in de coffeeshop terecht.

Het nieuwe kabinet kwam daar deels van terug. Een lidmaatschap is niet meer nodig, maar nog steeds mogen alleen Nederlanders de coffeeshop in. 'Lokaal maatwerk' is echter wel mogelijk volgens het regeerakkoord.

Wat onder dat 'lokale maatwerk' valt, bepaalt minister Opstelten. Zijn mening moet blijken uit de reactie op de wensen van de gemeenten, die 1 mei op zijn bureau liggen.

Cannabisgebruik

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat Nederlandse cannabisgebruikers minder extreem zijn dan hun Europese collega’s. Ze roken geen enorme hoeveelheden, doen vaak tabak in hun joint, kopen niet al te veel wiet in één keer en delen hun jointje vaak met anderen.

Nederlanders gebruiken, in vergelijking met andere Europeanen, een 'beschaafde hoeveelheid' cannabis per jaar. Per intensieve gebruiker gaat er 310 gram doorheen, iets minder dan het gemiddelde van de in totaal 7 onderzochte landen. Engeland en Wales spannen de kroon met 374 gram.