In een beperkt aantal plaatsen en wijken wordt zaterdag al Koninginnedag gevierd, in verband met de aanstaande troonswisseling.

In Ulft-Noord, Oude Pekela, Ede, Millingen aan den Rijn, Geldermalsen, Eethen en Oud-Beijerland is in ieder geval een deel van de festiviteiten verplaatst. Zo wordt in onder meer Ede de vrijmarkt al gehouden.

De verantwoordelijke organisaties geven over het algemeen aan ervan uit te gaan dat mensen op 30 april vooral voor de tv zitten, maar zorgen ook op die dag vaak wel voor een programma. "Om 30 april toch ook feestelijk te maken, zeker ook voor mensen die niet de hele dag voor de tv zitten, hebben we diverse andere activiteiten georganiseerd", aldus een woordvoerder van Oranjevereniging Prinses Juliana uit Oud-Beijerland.

In Amstelveen is gekozen voor een groot feest op 29 april. Voordat koningin Beatrix haar abdicatie bekendmaakte zou de koninklijke familie Koninginnedag in onder meer Amstelveen vieren. Om de inwoners van Amstelveen toch een mooi feest te geven kiest de organisatie daar voor een zogenoemde 'Dag Koninginnedagnacht'.

Verschuiven

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen liet eerder weten dat elke oranjevereniging vrij is de activiteiten te verschuiven. Dit hoeft niet aan de bond te worden gemeld.

De eerste Koningsdag wordt overigens op 26 april gevierd, omdat de 27e volgend jaar op een zondag valt. Eerder werd al bekendgemaakt dat de koninklijke familie dan alsnog Amstelveen en De Rijp bezoekt.

Alles over de troonswisseling in ons dossier

Meer over Koninginnedag op onze special