Een afgewezen asielzoeker uit Kameroen heeft vorige week alsnog een verblijfsvergunning gekregen, enkele dagen nadat hij uit protest was gestopt met drinken.

Het besluit werd genomen na direct contact met staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Dat zeggen meerdere betrokkenen zaterdag anoniem in het programma Argos op Radio 1.

Teeven lag vorige week onder vuur in een debat over de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Een derde van de Tweede Kamer steunde een motie van wantrouwen.

Ongeveer gelijktijdig met het debat ging een 21-jarige Kameroener in het asielzoekerscentrum in Grave (Noord-Brabant) in dorststaking. Mensen die niet drinken, kunnen binnen een week overlijden. Na gesprekken werd de afwijzing van de man plotseling omgezet in een verblijfsvergunning.

Niet toegeven

''Het beleid is nooit toe te geven aan een honger- of dorststaking, omdat daarmee het hek van de dam is. Om dan te zeggen: wij bieden u een verblijfsvergunning aan, dat is uitermate opmerkelijk. ... Het zou rampzalig zijn geweest als de man zou zijn te komen overlijden in die week. Ik denk dat men dit absoluut heeft willen voorkomen'', zegt Anton Van Kalmthout, hoogleraar strafrecht en vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Tilburg, in de uitzending van Argos.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil alleen bevestigen dat staatssecretaris Teeven gebruik heeft gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid.