De weduwen van tien slachtoffers van Nederlandse massa-executies in 1947 in Zuid-Sulawesi (toen Celebes) moeten een schadevergoeding en excuses krijgen, zo bleek vrijdag na de ministerraad.

De Nederlandse landsadvocaat heeft althans de opdracht gekregen om tot een schikking te komen: met een schadevergoeding en een spijtbetuiging zoals eerder in de zaak-Rawagedeh.

Toen ging het om een schadevergoeding van 20.000 euro per persoon.

''Aangezien Nederland eerder al het principe van een schadevergoeding en spijtbetuiging had omarmd, is er geen enkele reden om deze hoogbejaarde en kwetsbare weduwen te confronteren met een langdurige juridische procedure'', aldus minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

Belang

"Dat is niet in hun belang, maar ook niet in het belang van de staat. Met een schadevergoeding en een spijtbetuiging krijgen de weduwen hun dierbaren niet terug, dus hun verdriet kunnen wij niet wegnemen, maar toch hoop ik dat hiermee een bijdrage wordt geleverd tot verwerking van het verlies."

Hij wil ook dat de staat in de toekomst bij gelijke gevallen ook de gelijke schikking en spijtbetuiging gaat toepassen. De bewindsman zei al eerder dat hij een algemene regeling voor dit soort zaken wil waarin de hoogte van schadevergoedingen en excuses zijn vastgelegd. Hij heeft de ministerraad daar vrijdag achter gekregen.

Onderhandelingen

Afgelopen weekeinde werd bekend dat de onderhandelingen tussen Nederland en de weduwen op niets waren uitgelopen. De vrouwen wezen een schadevergoeding van 10.000 euro per persoon en schriftelijke excuses van Nederland af.

Voor de Staat waren de onderhandelingen over een schikking echter nog niet afgebroken en dat heeft Timmermans ook laten weten aan de advocaat van de weduwen.