De Hogeschool Leiden is vrijdagmiddag ontruimd na een bommelding. De politie gaat uit van een valse melding.

Het tijdstip waarop de bom zou afgaan is al ruim verstreken. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie tegenover NU.nl. Driehonderd leerlingen zijn uit het gebouw aan de Zernikedreef gehaald. 

Explosievenexperts onderzoeken nu nog de school. De bommelding kwam binnen bij de Hogeschool. Vervolgens is de politie ingelicht. 

Een medewerker van de Hogeschool Leiden laat aan NU.nl weten dat omstreeks 15.00 uur het brandalarm afging. "Normaal staan de bedrijfshulpverleners klaar bij een oefening, nu stond er veel politie", aldus de medewerker. De politie wil verder niets kwijt aan omstanders, de omgeving wordt met linten afgezet.

Dreiging

De politie gaat er niet vanuit dat de bommelding iets te maken heeft met de dreiging van een schietpartij vorige week. Vanwege de bedreiging bleven maandag alle middelbare en mbo-scholen in Leiden dicht. Dinsdag en woensdag waren er lessen, maar stond er wel politiebewaking voor elk schoolgebouw.

Bekijk de beelden:

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei na afloop van de ministerraad op de hoogte te zijn van de situatie. "De situatie wordt nu uiteraard op de voet gevolgd door politie en Openbaar Ministerie", zei hij.