De Nederlandse joodse gemeenschap laat weten 'geërgerd' te zijn over het samenvallen van het afscheidsfeest van Beatrix en de belangrijkste joodse feestdag Jom Kipoer op 14 september.

Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag.

Joden kunnen daardoor niet aanwezig zijn bij het afscheidsfeest van koningin Beatrix in Ahoy. Het samenvallen door de joodse gemeenschap wordt beschouwd als een 'faux pas', een overtreding van de sociale regels en cultuur of het niet op de hoogte zijn hiervan.

"Joden worden weer met hun neus op de feiten gedrukt: we horen er niet bij. Dat doet best pijn", zegt opperrabijn Binyomin Jacobs. 

Het Nationaal Comité Inhuldiging, is op de hoogte van de teleurgestelde reacties vanuit de joodse gemeenschap. Het lijkt er echter niet op dat de datum aangepast gaat worden. Volgens het Comité is 14 september de enige datum dat het feest mogelijk was door agenda's en beschikbaarheid van Ahoy. 

Ook het hof laat weten 'geen kant op te kunnen'. De artiesten zijn al geboekt.

Bedankt

Bij het feest wordt de majesteit bedankt voor haar regeringsjaren. Het evenement is binnen en buiten, met onder meer muziek en dans. Het programma begint eind van de middag en veel activiteiten spelen zich op en om het water af. 's Avonds is er een grote samenkomst in Ahoy.

Alles over de troonswisseling