In het onderzoek naar de dreiging met een schietpartij in Leiden heeft de politie een computer in beslag genomen. 

Dat gebeurde vrijdagochtend bij een vriend van de verdachte in Stompwijk, een polderdorp net ten zuiden van Leiden, bevestigt een politiewoordvoerder.

De woordvoerder wil verder niets zeggen over wat de politie op de in beslag genomen computer hoopt te vinden. Ook wordt niet duidelijk of de politie vrijdag tot actie overging op basis van uitspraken van de 18-jarige jongen zelf.

Die meldde zich in Costa Rica op de Nederlandse ambassade. Hij komt vrijwillig naar Nederland, zo werd vrijdag bekend.

Gevangenisstraf

Alle middelbare en mbo-scholen in Leiden bleven maandag dicht vanwege een dreigement dat op een school in de Zuid-Hollandse stad een schietpartij zou plaatsvinden.

Dat was geplaatst op het Amerikaanse webforum 4chan.org. De jongen hangt een maximale gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd.

Blij

De Leidse burgemeester Henri Lenferink is blij dat de verdachte jongen vrijwillig naar Nederland komt. ''Er zijn nog veel vragen die we graag beantwoord zien'', zei hij vrijdag. Toch vindt Lenferink dat de autoriteiten eerst de tijd en ruimte moeten krijgen om ''alle vervolgstappen met de verdachte te zetten, die nodig zijn''.

De impact van de dreiging tegen de scholen is heel groot geweest, constateert Lenferink. ''Veel mensen in Leiden en omgeving hebben zich hierdoor mogelijk onveilig gevoeld en dat zijn we in Leiden niet gewend. Toch moeten we ons realiseren dat situaties zoals deze vaker voor kunnen komen, omdat dit blijkbaar het gevolg is van de open samenleving die we willen zijn.''