Advocaat Wim Anker noemt het 'teleurstellend' dat het hof in Amsterdam Robert M. vrijdag heeft veroordeeld tot een celstraf van negentien jaar en tbs met dwangverpleging.

De teleurstelling zit hem met name in de combinatie van een lange celstraf en tbs. Of de raadslieden in cassatie gaan, beslissen ze op een later moment. 

De verdediging van M. had bij de behandeling van de zaak in hoger beroep, net als vorig jaar, bepleit dat onder meer de uitgebreide bekentenis en medewerking van M. aan het politieonderzoek zou moeten leiden tot een lagere straf. Ook de aandacht in de media en uitspraken van politici hadden daar volgens hem toe moeten leiden. 

Het hof zag echter geen reden om tot strafvermindering over te gaan. Het gaat om zo veel kinderen, die zo vele malen ernstig zijn misbruikt, dat de coöperatieve houding van M. in het niet valt bij het misbruik, aldus voorzitter van het hof Helma Tilleman bij het voorlezen van de uitspraak. 

Wens van samenleving

De Amsterdamse rechtbank veroordeelde M. vorig jaar tot achttien jaar cel. Dat is nu dus een jaar langer geworden. Daarvan liggen Anker en zijn collega Tjalling van der Goot echter niet wakker, zo zeiden ze na afloop van de zitting. 

"Maar we hadden graag gezien dat het hof zou hebben geadviseerd om al na de helft van de straf te beginnen met de tbs", zo lichtte Anker verder toe. "Dat zou recht doen aan de wens om de samenleving te bescherming en tegelijkertijd enige horizon bieden voor onze cliënt." 

Verminderd toerekeningsvatbaar

Het hof bepaalde dat de tbs-behandeling van Robert M. begint als hij er twee derde van zijn straf op heeft zitten. Aangezien M. sinds december 2010 vastzit, zou dat niet eerder zijn dan in de loop van 2022. M. is volgens het hof verminderd toerekeningsvatbaar. Een intensieve langdurige behandeling is nodig. Wanneer een tbs-behandeling is afgelopen, is nooit van tevoren bekend. 

M. hoorde de uitspraak van het hof vrijdag uiterlijk onbewogen aan. Bij de rechtbank gooide hij vorig jaar nog een bekertje water naar de voorzitter. Ook Anker typeerde de reactie van M. als 'rustig en beheerst'. 

Een eventuele cassatie bij de Hoge Raad is vrijdag niet aan de orde, zo benadrukten Anker en zijn collega Tjalling van der Goot. "Dat doen we alleen als het juridisch kansrijk is", lichtte Anker toe. Hij omschreef hun relatie met M. als 'soms wat turbulent'. M. heeft zich in de zaak leren kennen als een eigengereide en bij tijd en wijle impulsief handelende man. 

De raadslieden hebben twee weken de tijd om de uitspraak van het hof te bestuderen en in cassatie te gaan. Het OM liet weten door de bank genomen tevreden te zijn over de uitspraak in de zaak-Robert M.

Tevreden

Het OM heeft laten weten tevreden te zijn met de uitspraak. Wel vindt het OM het erg jammer dat de ouders van de kinderen die slachtoffer van M.'s misbruik zijn geworden, niet als directe slachtoffers zijn aangemerkt. Ook over de 4,5 jaar cel die M.'s echtgenoot Richard van O. van het hof in Amsterdam kreeg, is het OM "minder tevreden''. 

De straf voor M. komt weliswaar 1 jaar lager uit dan de eis, maar volgens het OM heeft het hof goed uitgelegd waarom het geen 20 jaar heeft opgelegd. "Dat heeft ermee te maken dat M. niet geheel toerekeningsvatbaar is'', aldus de woordvoerster.

Justitie weet nog niet of in de uitspraak van het hof aanknopingspunten te vinden zijn om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Wellicht praat het OM nog met de ouders van de slachtoffertjes over eventuele cassatie op het punt van de schadevergoedingen. Overigens zijn de schadevergoedingen aan de kinderen zelf wel toegekend en daarmee is het OM blij.

Alles over de Amsterdamse zedenzaak