Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, is vrijdagochtend in hoger beroep veroordeeld tot 19 jaar cel en tbs.

Die uitspraak heeft het Amsterdamse gerechtshof gedaan. M. mag pas aan zijn tbs-behandeling beginnen als hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten.

In tegenstelling tot vorig jaar bij de rechtbank, toen M. een bekertje water naar de rechter gooide, hoorde hij vrijdag de uitspraak schijnbaar onbewogen aan.

Het Openbaar Ministerie eiste een maand geleden in hoger beroep opnieuw 20 jaar plus tbs met dwangverpleging. De rechtbank veroordeelde de 29-jarige kinderoppas en crèchemedewerker vorig jaar tot 18 jaar en tbs voor het misbruik van 67 zeer jonge kinderen. M. was aanwezig bij de uitspraak.

De behandeling van de grootste zedenzaak in de Nederlandse geschiedenis bij het gerechtshof in Amsterdam leverde weinig nieuwe inzichten op. M., die toegaf 87 kinderen te hebben misbruikt, werkte mee aan nieuw psychisch onderzoek, maar ook de nieuwe experts concludeerden dat de geboren Let verminderd toerekeningsvatbaar is voor het misbruik en adviseerden tbs op te leggen.

Bekijk de verklaring van de uitspraak:

Verweer verworpen

De verdediging van M. vond net als vorig jaar dat hij zou moeten worden vrijgesproken, aangezien de huiszoeking bij M. thuis volgens de advocaten onrechtmatig was. Dit verweer werd door het hof verworpen.

M.'s advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot hadden het hof bovendien gevraagd te bepalen de tbs-behandeling zo snel mogelijk te laten beginnen, omdat dit veel effectiever is. Het hof heeft dat niet gedaan, onder meer vanwege de ernst van de feiten en het leed dat M. de betrokken kinderen en hun ouders heeft berokkend.

Huiszoeking

Bij de huiszoeking werden computers in beslag genomen met de duizenden foto's en video's die M. van het misbruik maakte. Die zijn cruciaal voor een veroordeling, aangezien M. niet alleen op basis van zijn bekentenis kan worden veroordeeld. Volgens M.'s advocaten Van der Goot en Anker bleef er slechts één geval van misbruik over waarvoor M. zou moeten worden veroordeeld.

De raadslieden bepleitten een lagere straf dan de achttien jaar die M. van de rechtbank kreeg, onder meer omdat hij meewerkte aan het onderzoek. Verder wil de verdediging dat M. zo snel mogelijk aan een volwaardige behandeling kan beginnen. Daarom keerde ze zich met name tegen de combinatie van een lange gevangenisstraf en tbs, aangezien die behandeling dan lang op zich laat wachten.

Spoor van vernieling

Meer dan bij de behandeling bij de rechtbank werd duidelijk welk spoor van vernieling het misbruik trekt door het leven van vooral de ouders van de slachtoffers. Achter gesloten deuren vertelden ouders over hun nachtmerries en hun onmacht.

Velen zijn verhuisd, huwelijken en vriendschappen zijn stukgelopen, zo vatte voorzitter van het hof Helma Tilleman de verklaringen samen. Sommige kinderen herinneren zich het misbruik en verstijven bij de aanblik van mannen die lijken op M.

Ouders

Het gerechtshof bepaalde tevens dat de ouders van kinderen die zijn misbruikt door Robert M, juridisch niet als slachtoffer zijn te beschouwen.

De advocaat van de ouders, Richard Korver, heeft in het proces bepleit de ouders als direct slachtoffer van de misdrijven van M. te beschouwen. Volgens het hof moet de wetgever dat bepalen, het hof kan dat "niet op eigen houtje". Volgens de huidige wetgeving zijn de betrokken ouders geen slachtoffer.

De ouders zullen hun schadeclaims tegen Robert M. als gevolg hiervan aan de civiele rechter moeten voorleggen. Die moet M.'s aansprakelijkheid vaststellen, aldus het hof. Het hof beoordeelt alleen de smartengeldclaims die door de ouders namens hun kinderen zijn ingediend. Zij zijn juridisch wel rechtstreeks slachtoffer.

Richard van O.

Behalve M. stond ook zijn echtgenoot, de 40-jarige Richard van O. terecht. Hij werd vrijdag door het gerechtshof in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel.

Het OM zag hem als medepleger van het misbruik en eiste twaalf jaar cel. Het hof acht dit niet bewezen. Vorig jaar mei veroordeelde de rechtbank hem tot zes jaar.

Zelf houdt Van O. vol dat hem geen blaam treft.

Cassatie

Het OM overweegt daarom om in cassatie te gaan, al zegt een woordvoerder dat de uitspraak eerst goed bestudeerd moet worden. Als het OM in cassatie gaat, mag Van O. die procedure na eind dit jaar in vrijheid afwachten.

De verdediging van Van O. reageerde verheugd op de uitspraak. Aanleiding is zowel dat een groot deel van de ten laste gelegde feiten niet bewezen werd verklaard als de hoogte van de straf, die lager uitvalt dan bij de rechtbank.

Van O. zelf reageerde volgens zijn raadsman Erik van Kregten wat vlak, maar dat kwam doordat hij mogelijk medicijnen had geslikt om de emoties de baas te kunnen blijven.

Advocaat Anker noemt hoge straf Robert M. 'teleurstellend'

Chronologisch overzicht Amsterdamse zedenzaak

Alles over de Amsterdamse zedenzaak