Voormalig F-16-piloot Chris V. heeft donderdag 4 jaar celstraf gekregen omdat hij staatsgeheimen wilde verkopen aan een Russische diplomaat.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep bepaald.

V. kampte met financiële problemen en had twee ontmoetingen met de diplomaat. In diens koffertje werd een briefje gevonden met daarop 500.000 gevolgd door een euro-teken.

''We weten allemaal wat dat teken betekent.'' Het hof wees ook op een afgeluisterd telefoongesprek en sms-berichten. Het Openbaar Ministerie had ook 4 jaar celstraf geëist. Bij de rechtbank kreeg V. nog 5 jaar celstraf.

Staatsgeheimen

V. heeft altijd ontkend staatsgeheimen naar de Russen te hebben gelekt. Hij zou met de diplomaat contacten hebben onderhouden over een crash van een straaljager tijdens een vliegshow enkele jaren daarvoor, waarbij twee inzittenden omkwamen. V. was bij die vliegshow aanwezig.

V. werd 2 jaar geleden aangehouden, nadat hij in maart 2011 een afspraak met de diplomaat had gehad. De staatsgeheime informatie bestond onder meer uit briefings met informatie over de wapencapaciteit van Nederlandse F-16's en het boordgeschut van deze toestellen.

Eerder deze week deed de rechtbank al uitspraak in een soortgelijke zaak. Raymond P. kreeg 12 jaar celstraf omdat hij staatsgeheime informatie verkocht aan de Russische veiligheidsdienst SVR. Hij speelde honderden documenten door over politieke en militaire aangelegenheden van de NAVO en de EU, zeiden de rechters.