Een grote stoet motoren rijdt donderdag op de snelwegen van West- naar Oost-Nederland en weer terug.

Volgens de politie zijn zeker 800 motorrijders onderweg van de regio Rotterdam naar een Molukse herdenking in Apeldoorn. De stoet gaat donderdagavond terug via onder andere de A1, de A30, de A12 en de A20.

In Apeldoorn herdenken de Molukkers de proclamatie van de Republiek Maluku Selatan (RMS), donderdag 63 jaar geleden.

Deze herdenking heeft elk jaar in Apeldoorn plaats. Voorafgaand aan de herdenking demonstreerde een groep Verontruste Molukkers tegen de Indonesische regering, die Molukkers zou onderdrukken.

Politie

Zowel de organisatie van de herdenking als de politie let scherp op een 'ordelijk verloop' van de bijeenkomst en de motortocht. Om ongelukken te voorkomen sluit de politie op- en afritten van snelwegen af als de stoet motoren passeert.

Dat heeft donderdagmiddag tot kleine files en vertragingen geleid, maar de Verkeersinformatiedienst denkt dat dat donderdagavond niet opnieuw gebeurt.

Ride-out

Molukse motorrijders houden geregeld een zogenoemde 'ride-out' op belangrijke dagen voor de republiek. Twee weken geleden was er een toertocht op de sterfdag van voormalig president Soumokil van de RMS, die op 12 april 1966 werd geëxecuteerd.