Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat Nederland een koninkrijk moet blijven. Ruim 85 procent is voor behoud van de monarchie. De overige vijftien procent wil liever een republiek.

Dat blijkt uit een jaarlijkse peiling van TNS NIPO.

Aan het begin van deze eeuw was een lichte daling te zien wat betreft de steun voor de monarchie, maar die stabiliseerde na 2003.

De afgelopen tien jaar blijft het percentage mensen dat voor een monarchie is stabiel tussen de tachtig en 87 procent. In de jaren negentig lag dat percentage nog boven de negentig procent.

Formatie

Hoewel het koningshuis nog op veel steun kan rekenen is bijna de helft van de Nederlanders wel blij dat het staatshoofd geen rol meer heeft in de formatie.

Een derde van de ondervraagden ziet het liefst dat de koning straks helemaal geen wettelijke invloed meer heeft. Achttien procent vindt dat het staatshoofd meer macht moet krijgen.

Vertrouwen

Willem-Alexander kan overigens met tachtig procent rekenen op veel vertrouwen bij de ondervraagden. Wel is hij in de afgelopen jaren minder 'boeiend' geworden, in tegenstelling tot prinses Máxima. Uit de peiling blijkt verder dat veel mensen vinden dat koningin Beatrix in de afgelopen jaren dichter bij het volk is gekomen.