
Willem-Alexander ingehuldigd op zetel Wilhelmina
Dat zei hij dinsdag in een gesprek dat hij en Máxima hadden met een aantal journalisten.
De stoel van zijn moeder, koningin Beatrix, uit 1980 vond Willem-Alexander te laag, vertelt hoofdredacteur van tijdschrift Vorsten en royaltykenner Justine Marcella aan NU.nl. Volgens Marcella vindt de prins dat de stoel lekker zit.
De stoel is gemaakt door Amsterdamse huisvrouwen en was een geschenk van de stad aan Wilhelmina.
Koningslied
De kroonprins vindt jammer dat het Koningslied tot zo veel controverse heeft geleid.
Het paar sprak niet uit wat zij persoonlijk van het lied (video) vinden. Ze zeiden wel zich te verheugen op het moment dat Nederland hen gezamenlijk toezingt.
De kroonprins zei dat hij het niet handig zou vinden om zich te mengen in de discussie. Willem-Alexander onderstreepte dat het lied de verantwoordelijkheid is van het Nationaal Comité Inhuldiging, dat componist John Ewbank de opdracht gaf tot het maken van het lied.
Volgens Máxima moet het lied in de eerste plaats verbinden.
Satire
De prins reageerde volgens de hoofdredacteur van Vorsten ook op een video van het satirische Lucky TV. Volgens de prins hoort dit bij Nederland.
Kroonprins WIllem-Alexander zei ook dat hij hoopt dat Nederland zich op 30 april van zijn beste kant laat zien. Prinses Máxima sprak uit dat ze hoopte dat de media ook stil zouden staan bij festiviteiten die elders in het land worden georganiseerd.
De prinses bekijkt schilderijen van eerdere inhuldigingen om zich voor te bereiden op de aanstaande ceremonie. Ze ziet haar rol niet verschillen van de rol die prins Claus in 1980 vervulde.
Friso
Volgens de kroonprins heeft het ski-ongeluk van prins Friso niet meegspeeld tijdens de voorbereidingen van de inhuldiging. De prins zei eerder het wel dieptragisch te vinden dat Friso niet bij de inhuldiging aanwezig kan zijn.
Bij de inhuldiging zal echter niet bij het lot van Friso worden stilgestaan.
Geen ceremonieel koningschap
Prins Willem-Alexander heeft tijdens het interview dat hij en prinses Máxima vorige week gaven niet gezinspeeld op een ceremonieel koningschap. Hij legde slechts uit hoe het democratisch proces werkt, zo zei hij dinsdag.
In het interview met de NOS en RTL zei Willem-Alexander dat 'als het wetgevingsproces democratisch en volgens de regels van de grondwet gaat', hij een louter ceremoniële rol zou accepteren. Dat moet echter niet worden opgevat als een teken dat hij dat ambieert, legde hij uit. In enkele nabeschouwingen op het interview werd dat gesuggereerd.
Religie
Máxima blijft ook na de inhuldiging katholiek, aldus de royaltykenner van Vorsten. De kinderen zullen wel protestants worden opgevoed. Het paar gaf aan het religieuze leven als privé te beschouwen. De prins meldde wel dat hij voor de inhuldiging niet de kerk zal bezoeken.