De jongen die zondag was opgepakt omdat hij op internet zou hebben gedreigd met een schietpartij op een school in Leiden, is vrijgelaten.

Hij geldt niet langer als verdachte. Dat heeft de politie dinsdag laten weten.

De politie komt aan het begin van de middag met meer informatie. Het is onduidelijk of er al andere verdachten in beeld zijn.

Eerder zei burgemeester Henri Lenferink al dat de jongen waarschijnlijk niet dé verdachte is. ''De kans dat hij degene is die het bericht heeft geplaatst, is niet zo groot."

Er is daarom nog steeds sprake van een zekere mate van dreiging in Leiden, zei Lenferink tegen het NOS Radio 1 Journaal (audio).

Scholen

Maandag bleven de mbo- en middelbare scholen in Leiden gesloten, nadat de politie groot alarm had geslagen over een bericht op internet waarin met een schietpartij werd gedreigd.

Dinsdag zijn alle scholen weer open. Er is veel politie en beveiligingspersoneel op de been.

Costa Rica

''Daarvoor hebben we een aantal signalen. Wij weten nu iets meer van degene die dit heeft geplaatst. Wij hebben het ernstige vermoeden dat dit vanuit Costa Rica is gebeurd.''

Maar een woordvoerder van de politie Haaglanden laat weten dat er geen enkele zekerheid is dat het dreigement vanuit Costa Rica is verzonden.

"We hebben het spoor tot daar gevolgd, maar het onderzoek loopt nog. De kans is groot dat er gebruikt is gemaakt van een proxy-server, waarmee zijn locatie verhuld kan blijven."

Juiste beslissing

''Wij hebben deskundigen geraadpleegd. Zondag hadden we weinig tijd. We moesten snel een oordeel vellen'', aldus Lenferink verder. ''Over een paar dagen, als we dit hele zaakje kunnen afsluiten, kunnen we zeggen of dit de juiste beslissing was.''

De jongen werd zondagavond al opgepakt, zijn aanhouding werd maandag aan het begin van de middag bekendgemaakt.

Bezorgde ouders

Het Driestar College in Leiden heeft dinsdagochtend een aantal telefoontjes gekregen van bezorgde ouders die hun kind niet naar school durven te doen.

De ouders zijn er niet van overtuigd dat de situatie weer helemaal veilig is na de ontwikkelingen van maandag.

''We stimuleren de ouders die bellen hun kind wel naar school te laten gaan'', aldus directeur Geert Snoep. ''Anders wordt de drempel straks alleen maar hoger. Wij schatten in dat verreweg de meeste leerlingen wel gewoon naar school komen.''

De directeur zegt dat hij het er mee eens is dat het dreigingsniveau is verlaagd. De school, met 450 leerlingen, staat dinsdag uitgebreid stil bij de gebeurtenissen van maandag. Snoep gaat eerst in gesprek met de docenten. In de klassen praten de leraren de eerste uren met de leerlingen ook over het onderwerp.

Overzicht: Schietpartij op scholen zeldzaam in Nederland