De Belastingdienst weet al zeker een jaar van de grootschalige toeslagenfraude door Bulgaren. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) werd echter niet geïnformeerd. 

Ook werden geen structurele maatregelen getroffen. Dat meldt RTL Nieuws maandag op basis van een reconstructie.

De fraudezaak werd in mei al eens besproken door de politie en betrokken gemeenten. Ook ambtenaren van de Belastingdienst en de inspectie SZW waren bij het overleg aanwezig.

Verder heeft de gemeente Rotterdam contact gehad met de Belastingdienst over de explosieve toename van Bulgaarse inschrijvingen. De gemeente heeft toen een aantal casussen aangedragen die op fraude duiden.

De woordvoerster van Weekers stelde maandag dat de fraude de volle aandacht heeft van de staatssecretaris, vanaf het moment dat hij ervan wist. Ze wijst erop dat er inmiddels een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de fraude.

Journalist

In januari meldde zich volgens RTL een Bulgaarse journalist die de fraude in eigen land onderzocht en om een reactie vroeg bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij kreeg te horen dat er geen tijd was voor een interview.

Weekers reageerde zondag geschrokken op de berichten over fraude. Hij stelde in een reactie dat de regels aangescherpt moeten worden nu blijkt dat op grote schaal is gefraudeerd met onterecht aangevraagde toeslagen en uitkeringen.

Zorg- of bijvoorbeeld huurtoeslagen moeten pas worden uitgekeerd nadat is gebleken dat de aanvrager er ook echt recht op heeft, aldus de staatssecretaris.

Fraude

In KRO Brandpunt vertelden Bulgaren zondag over georganiseerde reizen naar Nederland, bedoeld om fraude met toeslagen te plegen. Eenmaal in Nederland, laten ze zich inschrijven op een adres in Dordrecht, Rotterdam of Tiel dat op naam staat van de organisatie. Vervolgens worden bankrekeningen geopend en huur- en zorgtoeslagen aangevraagd.