De politie heeft een verdachte opgepakt in verband met de dreigementen over een schietpartij in Leiden.

Dat bevestigt de politie Haaglanden maandag. Het gaat om een oud-leerling van The British School in Den Haag.

De woordvoerster wil in verband met het onderzoek geen details kwijt over de aanhouding, omdat de rol van de persoon nog niet duidelijk is. ''Het kan ook zijn dat hij het gewoon niet is.''

Het Openbaar Ministerie (OM) meldt da de verdachte een minderjarige jongen is. Hij zat maandagavond nog vast; hoelang hij nog vast blijft en wanneer hij wordt voorgeleid is onduidelijk.

Het OM onderzoekt of er meer mensen zijn betrokken bij de zaak, maar wil niet zeggen of het mogelijke verdachten op het oog heeft.

Waterpistool

De Telegraaf meldde tevens dat een vuurwapen zou zijn aangetroffen op een school in Leiderdorp. "We kunnen melden dat dat onzin is", reageerde een politiewoordvoerder op dat bericht. Het bleek te gaan om een speelgoedpistool.

De politie kreeg zondag een melding over een mogelijke schietpartij op zeer korte termijn in Leiden. Op last van de politie en de gemeente is besloten alle middelbare en MBO-scholen in de stad maandag gesloten te houden.

Door een nog onbekend persoon is op het internet een dreigend bericht geplaatst waarin gesproken wordt over een mogelijke schietpartij die binnen enkele dagen zal plaatsvinden. "Gezien de ernst van de dreiging is besloten geen enkel risico te nemen", aldus het politiebericht.

Verklaring

Het gaat om een bericht op de website 4chan.org, bevestigde de gemeente Leiden eerder. De auteur van het bericht schrijft dat hij van plan is "zijn leraar en zo veel mogelijk studenten" neer te schieten. Verder schrijft de persoon: ''Ik heb een briefje bij me als ik de school in ga, met een verklaring over waarom ik dit doe.''

De politie was maandag al vroeg aanwezig op middelbare scholen in Leiden. Bij het Driestar College en het Da Vinci College stonden kort voor 7 uur al agenten voor de deur. Ongeveer twintig middelbare scholen zijn dicht, zei burgemeester Henri Lenferink.

Lees ook: 4Chan noemt bedreigingen Leiden 'artistiek werk'

Overzicht: Schietpartij op scholen zeldzaam in Nederland

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze bij NUfoto