De politie heeft zondag een melding gekregen over een mogelijke schietpartij op zeer korte termijn in Leiden. Op last van de politie en de gemeente is besloten alle middelbare en MBO-scholen in de stad maandag gesloten te houden.

Dat meldt de politie zondagavond.

De politie is maandag al vroeg aanwezig op middelbare scholen in Leiden. Bij het Driestar College en het Da Vinci College stonden kort voor 7 uur al agenten voor de deur.

Ongeveer twintig middelbare scholen zijn dicht, zegt burgemeester Henri Lenferink. De politie zou een verdachte hebben opgepakt in verband met de dreigementen. Dat meldt De Telegraaf maandagochtend. Het zou gaan om een oud-leerling van The British School in Wassenaar. De politie noch de gemeente Leiden kon de arrestatie bevestigen.

Door een nog onbekend persoon is op het internet een dreigend bericht geplaatst waarin gesproken wordt over een mogelijke schietpartij die binnen enkele dagen zal plaatsvinden. "Gezien de ernst van de dreiging is besloten geen enkel risico te nemen", aldus het politiebericht.

Het gaat om een bericht op de website 4chan.org, bevestigt de gemeente Leiden. De auteur van het bericht schrijft dat hij van plan is "zijn leraar en zo veel mogelijk studenten" neer te schieten. Verder schrijft de persoon: ''Ik heb een briefje bij me als ik de school in ga, met een verklaring over waarom ik dit doe.''

Dilemma

De politie is de hele dag met de zaak bezig geweest, maar heeft de afzender van het bericht nog niet weten te achterhalen, meldt een woordvoerder van Lenferink maandag tegenover NU.nl.

Omdat het niet duidelijk is over welke school het bericht gaat was er sprake van 'een groot dilemma' over de te nemen maatregelen, aldus de woordvoerder. Samen met de schoolbestuurders is er uiteindelijk unaniem besloten om alle middelbare en MBO-scholen maandag gesloten te houden. Het betreft tientallen scholen en duizenden leerlingen.

De gemeente, politie en openbaar ministerie nemen de zaak 'zeer serieus'. Bij elke schoollocatie in de stad zullen maandag meerdere agenten aanwezig zijn.

"Veiligheid gaat voor alles.'' Zo reageerde een woordvoerder van vakbond CNV Onderwijs maandag op de sluiting.

''Complimenten aan de politie en scholen dat ze veiligheid vooropgesteld hebben. Je wil echt niet het risico lopen dat er gewonden of doden vallen'', voegde hij daaraan toe.

Onduidelijkheid

Leerlingen en ouders zijn voor zover mogelijk geïnformeerd over de situatie. Hoelang de scholen dicht blijven is nog onduidelijk, ''Dat is lastig in te schatten. Maandag wordt een nieuwe afweging gemaakt'', stelde een OM-woordvoerster.

De scholen en de betrokken autoriteiten komen maandag weer bijeen om de situatie nader te beoordelen. Dan nemen zij een besluit of de scholen dinsdag opnieuw dicht blijven of dat ze weer open kunnen.

Zürich

De tip over de internetdreiging van een schietpartij op een school in Leiden kwam van de politie uit Zürich. Die tipte daarna de Nederlandse politie.

Omdat het bericht over de schoolshooting op de Amerikaanse site 4chan.org was geplaatst, is er ook contact geweest met de Amerikaanse federale recherche FBI.

Basisscholen

Ook de basisscholen in Leiden zijn leger dan normaal gesproken. Veel ouders houden hun leerlingen thuis na de dreiging op internet.

Basisscholen zijn extra attent. Zo kiezen sommige scholen ervoor om de kinderen binnen te houden en ook wordt er extra gesurveilleerd.

Breda

Het is niet de eerste keer dat een Nederlander dreigementen uit op 4chan. De politie arresteerde in 2009 een 18-jarige man uit Rijsbergen die op de site dreigde met een schietpartij op een Bredase school. Volgens de man ging het om een grap.

Overzicht: Schietpartij op scholen zeldzaam in Nederland

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze bij NUfoto