Oost-Europese bendes in Nederland frauderen op grote schaal met toeslagen. Dit meldt RTL Nieuws op basis van onderzoek van de Rotterdamse recherche.

Oost-Europese bendes laten landgenoten zich inschrijven als 'spookburger' in Rotterdam om vervolgens de zorg- en huurtoeslag op te eisen.

Zodra er een officieel adres is en een burgerservicenummer maken bendes een DigiD aan en de Belastingdienst betaalt direct uit. Controle wordt normaliter pas achteraf gedaan, zo meldt RTL Nieuws.

Volgens de recherche kan het gaan om uitbetalingen van 6000 tot 8000 euro per keer. De bendes die hier achter zitten zouden zich eerder met mensenhandel hebben bezig gehouden, maar in de toeslagenfraude valt meer te verdienen.

Verschillende steden

De bendes zouden in verschillende steden in Nederland actief zijn. Simon Rijswijk, van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, herkent het fenomeen: "Het is een groot maatschappelijk probleem waar veel geld mee is gemoeid. We hebben er nog geen besef van hoe snel dit om zich heen grijpt."

Een andere handel zou die van dure smartphones zijn. Bendes kopen een dure mobiele telefoon met bijbehorend abonnement op naam van de zogenaamde spookburgers.

Wanneer de rekeningen niet worden betaald en het abonnement wordt afgesloten wordt het toestel doorverkocht.

Veranderen

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wil het systeem van uitbetaling van zorg- en huurtoeslag fundamenteel aanpassen. Wat hem betreft worden toeslagen pas uitbetaald na een grondige controle vooraf. Weekers' woordvoerster bevestigt berichtgeving daarover in KRO Brandpunt zondagavond. Aanleiding is de omvangrijke fraude met toeslagen door Bulgaren in Rotterdam.

Nu is het nog zo dat de Belastingdienst bij fraude moet proberen de al betaalde toeslag terug te halen. Weekers wil de zaak omdraaien: eerst controleren en dan pas uitbetalen. ''Het nadeel is dat de goeden dan onder de kwaden moeten lijden en langer op hun geld moeten wachten. Maar ik denk dat het voor de houdbaarheid van het systeem belangrijk is dat het niet als pinautomaat kan worden gebruik'', zegt Weekers in KRO Brandpunt.

Reizen

In de KRO-reportage vertellen Bulgaren over georganiseerde reizen naar Nederland, bedoeld om fraude met toeslagen te plegen. Eenmaal in Nederland, laten ze zich inschrijven op een adres in Dordrecht, Rotterdam of Tiel dat op naam staat van de organisatie. Vervolgens worden bankrekeningen geopend en huur- en zorgtoeslagen aangevraagd.

De deelnemers vertellen in de uitzending dat zij een vergoeding van enkele honderden euro’s kregen, waarna ze werden teruggebracht naar Bulgarije. De organiserende bende houdt de pasjes van de bankrekeningen in bezit en strijkt vervolgens tienduizenden euro’s op.

De VVD wil Weekers dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer horen over zijn plannen. Ook de PVV dient vragen over de praktijken in.