Een pooierverbod beschermt vrouwen veel beter dan het strafbaar stellen van mensenhandel. Daarom moet iedere vorm van profijt trekken van een prostituee weer strafbaar worden gesteld.

Dat zegt raadsheer van het gerechtshof in Arnhem Peter Lemaire zaterdag in de Volkskrant.

Prostitutie is volgens hem gelegaliseerd in de hoop at er een 'schone' prostitutiebranche zou ontstaan. "Dat is een illusie gebleken. Je kunt van prostitutie geen nette bedrijfstak maken, want er lopen daar altijd louche figuren rond die vrouwen proberen uit te buiten."

Om een pooier te veroordelen, moet worden bewezen dat sprake is geweest van dwang of misbruik van omstandigheden. Dat is volgens Lemaire vaak moeilijk te bewijzen omdat de slachtoffers nog in de greep van hun pooiers zijn.

De maximumstraffen voor mensenhandel zijn deze maand verhoogd, maar dat heeft volgens journaliste Renate van der Zee, die een boek over het onderwerp schreef, geen zin. In de praktijk krijgen mensenhandelaren vaak nog geen kwart van het maximum dat kan worden opgelegd, als ze al worden veroordeeld. Een derde van de mensenhandelzaken eindigt volgens haar in vrijspraak.