Erwin L., die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, zit tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander in de cel.

De rechter-commissaris in Zutphen besloot vrijdag namelijk dat hij de komende 14 dagen vast blijft zitten op verdenking van stalking.

Wie Erwin L. zou hebben belaagd, wilde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) niet zeggen. In januari is aangifte gedaan tegen L., die zijn slachtoffer gedurende meerdere periodes zou hebben gestalkt. De politie heeft toen geprobeerd hem aan te houden, maar L. vluchtte naar Duitsland.

Overgedragen

Daar is hij op 13 februari opgepakt. Afgelopen woensdag is hij aan Nederland overgedragen. Over 2 weken beoordeelt de rechtbank opnieuw of het OM de man langer mag vasthouden.

Erwin L. kreeg voor het gooien van de waxinelichthouder in februari in hoger beroep een celstraf van 5 maanden, met aftrek van de tijd dat hij in voorarrest zat. Omdat hij in totaal bijna 2 jaar heeft vastgezeten, bleef hij op vrije voeten.

Het gerechtshof in Den Haag vond bewezen dat L. de gouden koets belaagde. Hij heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan belediging van de koningin, prins Willem-Alexander en diens echtgenote. Ook heeft hij de koets beschadigd.

Lees alles over de troonswisseling