Bij vleesverwerker Willy Selten werd oud en bedorven vlees vermengd met nieuw vlees. Het vlees was groen uitgeslagen en stonk. Ook werd afgelopen jaar wekelijks paardenvlees met rundvlees gemengd.

Dat hebben werknemers van het dinsdag failliet verklaarde bedrijf gezegd, meldt het televisieprogramma Eenvandaag vrijdag.

Volgens de medewerkers kwamen in 2012 ongeveer twee keer per week vrachtwagens met duizenden kilo's paardenvlees uit Engeland, Oost-Europa en Spanje aan bij het bedrijf in Oss.

"Iedereen wist dat er werd bijgemengd, dat was geen geheim binnen het bedrijf. De verhouding was ongeveer zeventig procent rund, dertig procent paard in de vleessnippers", zegt een van de medewerkers.

Biefstuk

Een andere medewerker stelt dat het meeste vlees werd gemengd met rundvlees, maar dat ook wel stukken paardenvlees als biefstuk van een rund zijn verkocht. "Dan ging er een sticker op met rund. Dat waren trouwens ook de enige stickers die we hadden."

Over oud, groen uitgeslagen en stinkend vlees zegt een medewerker dat er bijna niet bij in de buurt te werken was. "We moesten een doek voor ons gezicht doen omdat we er misselijk van werden. Ik wist toen, dit mag nooit, dit is verkeerd. Sinds ik daar heb gewerkt, eet ik geen vlees meer."

Verwondingen

Wie zich sneed, vingers verloor of steekwonden opliep tijdens het werken, werd in de kantine verbonden, zeggen de werknemers. Poolse medewerkers met snijwonden konden direct vertrekken.

Bezoeken van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werden drie weken van tevoren aangekondigd. "Een inspecteur heeft wel eens paarden zien hangen, maar dan zeiden we gewoon dat het een speciaal ras koe was, en daar namen ze genoegen mee."

De eigenaar en naamgever van het bedrijf Willy Selten wilde niet reageren.