Het gevangenispersoneel en medewerkers van andere justitiële inrichtingen gaan donderdag 25 april een landelijke staking houden.

Ze trekken dan naar Den Haag om actie te voeren tegen de omvangrijke bezuinigingen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie, kondigde de vakbond Abvakabo FNV donderdag aan.

De veiligheid in de inrichtingen blijft echter gewaarborgd, benadrukt de bond. Volgens het ministerie heeft het inderdaad afspraken met de bonden gemaakt, zodat bij de voorgenomen acties de veiligheid van de samenleving en in de inrichtingen wordt gegarandeerd.

De actievoerders vinden dat Teeven de veiligheid van het gevangenispersoneel en de samenleving op het spel zet door grof te snijden in het gevangeniswezen. 3700 banen staan daardoor volgens de Abvakabo op het spel. Omdat Teeven donderdag heeft geweigerd om zijn plannen in te trekken, is tot de actie besloten.

Voorgelegd

Volgens het ministerie heeft de staatssecretaris de bonden laten weten dat het plan inmiddels door het kabinet is voorgelegd aan de Tweede Kamer. ''Daarmee is het onderwerp van politieke besluitvorming geworden'', zo reageerde een woordvoerder.

Het kabinet bezuinigt 340 miljoen euro op het gevangeniswezen en halveert het aantal gevangenissen en justitiële inrichtingen. De komende jaren moeten ongeveer dertig locaties sluiten. Meer dan een kwart van het personeel verliest hierdoor zijn baan, stelt de Abvakabo. ''En voor de medewerkers die overblijven, wordt het werk een stuk zwaarder en onveiliger'', constateert de bond. ''Onacceptabel, vindt het personeel. Zij willen gewoon hun werk goed doen.''

Volgens de Abvakabo maakt het gevangenispersoneel zich ''ernstige zorgen over de veiligheid van de samenleving''. ''Het aantal cellen wordt fors teruggeschroefd. En dat terwijl er nog ongeveer 15.000 veroordeelden vrij rondlopen. Het kabinet wil ook bezuinigen door het gevangenisregime uit te kleden en gedetineerden hun straf thuis te laten uitzitten met een enkelband.''