Politie en justitie hebben het recht om drones te gebruiken in opsporingsonderzoeken, mits zij zich aan enkele randvoorwaarden houden.

Zo moet er een redelijke verdenking zijn om iemand met onbemande vliegtuigjes in de gaten te houden en moeten mensen die niet verdacht zijn, niet worden gefilmd en opgeslagen in de registers.

Dat zei Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (CBP), donderdag.

Vorige maand ontstond ophef nadat bekend was geworden dat het ministerie van Defensie 75 drones heeft die regelmatig worden ingezet.

Onder meer de Tweede Kamer maakte zich zorgen over de privacy van nietsvermoedende burgers die met de drones worden gefilmd.

Technieken

Kohnstamm stelt dat de politie de modernste technieken moet gebruiken om mensen op te sporen. Drones schenden dan niet de privacy.

''Een ander prachtig voorbeeld hoe je drones mooi kunt inzetten, is tijdens Koninginnedag, door mensen in de gaten te houden om te voorkomen dat ze worden doodgedrukt bij de Nieuwe Kerk’’, aldus de voorzitter.

Justitie

De inzet van drones is volgens Kohnstamm echter in de meeste gevallen alleen voorbehouden aan politie en justitie.

''Voor particuliere instellingen en burgers is het andersom: 'nee, tenzij' in plaats van 'ja, mits'. Als iemand zijn konijnen in de tuin in de gaten wil houden, dan gaat hij zijn goddelijke gang maar.Zodra er mensen door de tuin lopen en die beelden daarvan worden opgeslagen, wordt het een ander verhaal en mag het niet.''

In een speciale wetgeving voor het gebruik van drones om de privacy te beschermen ziet Kohnstamm echter geen heil. ''Er is een prachtige wetgeving en die heet Wet bescherming persoonsgegevens.''