De harde wind bezorgde Nederland donderdag flink wat overlast. Het verkeer ondervond hinder van harde windstoten. 

Mensen die met vrachtwagens en auto's met aanhangers de weg op gaan, moeten dan ook goed uitkijken, adviseert de VerkeersInformatieDienst (VID). 

Vrijdag neemt de wind af tot windkracht 4. De bewolking neemt toe en er kunnen enkele buien vallen. Morgen worden er door Weerplaza daarom geen problemen meer op de weg verwacht vanwege de wind.

Volgens de ANWB moeten chauffeurs vooral op viaducten uitkijken. In agrarische gebieden, met name in het noorden van het land, heeft het verkeer last van slecht zicht door zand dat van de kurkdroge akkers opstuift.

Een woordvoerder van de ANWB laat aan NU.nl weten dat het hele land rekening moet houden met de harde wind. In de kustprovincies is het risico op zware windstoten het grootst. "We raden mensen niet aan om met bijvoorbeeld een caravan op de weg te gaan", aldus de woordvoerder.

Vrachtwagen

Tussen Zwartsluis en Hasselt in de Kop van Overijssel is donderdagmiddag een vrachtwagen met aanhanger van de weg geblazen door de harde wind. Dat gebeurde op de dijk tussen beide plaatsen.

In het nabijgelegen Genemuiden waaide even later de aanhanger van een auto om. In beide gevallen raakte er niemand gewond, maar het zal volgens de politie een tijd duren voor de wegen weer toegankelijk zijn.

Schoorl

Donderdagochtend rond 10 uur kantelde ook al een vrachtwagen met aanhanger op de N9 tussen Petten en Schoorl.

Even later sloeg ook een vrachtwagen om op de N247, van Amsterdam naar Hoorn. Daardoor was de rijbaan tussen Monnickendam en de aansluiting met de N235 even geblokkeerd.

Snoep

Ook is er een aanhanger met snoep gekanteld op de N50, Zwolle-Emmeloord. De weg is afgesloten ter hoogte van de Ramspolbrug. Een woordvoerder kon nog niet zeggen of het snoep op de weg is terechtgekomen.

''Verkeer op de N50 richting de Noordoostpolder moet voorlopig een eind omrijden via Dronten en Harderwijk.'' De zegsman acht de kans groot dat de harde wind een rol heeft gespeeld bij het ongeval. ''Vanuit diverse plaatsen in het land krijgen we donderdag meldingen binnen over omgewaaide aanhangers en caravans.''

Treinverkeer

Ook het treinverkeer heeft last van de harde wind. Zo moeten reizigers tussen Amsterdam Centraal en Utrecht en tussen Schiphol en Utrecht rekening houden met langere reistijden. De oorzaak hiervan is stormschade aan het dak van station Bijlmer Arena.

Een woordvoerder van Prorail laat aan NU.nl weten dat er platen van het dak zijn gewaaid. Daardoor is nog maar één spoor beschikbaar en rijden er minder treinen tussen Amsterdam en Utrecht. Rond 18.00 wordt een hoogwerker bij het station geplaatst die herstelwerkzaamheden moet verrichten.

Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van 30 tot 60 minuten. Prorail hoopt dat de problemen rond 20.00 zijn verholpen.

Lees het actuele weerbericht | Lees de actuele verkeersinformatie

Bekijk alle ingezonden foto's van het weer op NUfoto