Al voor de dood van de Russische asielzoeker en activist Aleksandr Dolmatov waren er aanwijzingen dat fouten werden gemaakt in de vreemdelingendetentie in Nederland.

Met deze aanwijzingen werd alleen niks gedaan, blijkt donderdag uit een onderzoek van Trouw naar rapporten, jaarverslagen en vonnissen van de afgelopen jaren.

Donderdag moet staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zich verantwoorden in de Tweede Kamer voor de fouten die zijn gemaakt in de asielaanvraag van Dolmatov en die uiteindelijk leidden tot de dood van de activist.

Hij verhing zich vorig jaar in een cel in Rotterdam, nadat hij in Nederland asiel had aangevraagd en in afwachting was van een definitief besluit. Maar Dolmatov werd opgepakt en vastgezet door de politie, omdat zij dacht dat hij moest worden uitgezet. De Inspectie Veiligheid en Justitie (IVJ) oordeelde vorige week vrijdag dat fout op fout is gemaakt.

Kritiek

Veel aanbevelingen en de kritiek uit het rapport werden echter al eerder geuit door onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Inspectie voor de Sanctietoepassing en het Europees Comité ter Voorkoming van Foltering en Onmenselijke Behandeling, schrijft Trouw.

Ombudsman Alex Brenninkmeijer verklaarde woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer dat het ministerie deels van de problemen op de hoogte moet zijn geweest.