Willem-Alexander en Máxima weten al "ongeveer een jaar" dat ze vanaf 30 april 2013 koning en koningin van Nederland zijn.

Experts over gesprekstechnieken en lichaamstaal tijdens het interview

Dat zegt Willem-Alexander in het interview met de NOS en RTL dat woensdagavond op beide zenders is uitgezonden.

Het was niet makkelijk om de kennis voor zich te houden, zei de prins. ''We hebben ons alle drie wel eens versproken."

Willem-Alexander en Máxima noemen het moment waarop koningin Beatrix op 28 janauri haar aanstaande abdicatie wereldkundig maakte "emotioneel". "De reacties waren wel fantastisch", aldus de kroonprins.

Mariëlle Tweebeeke (Nieuwsuur) en Rick Nieman (RTL Nieuws) interviewden het aanstaande koningspaar. Het is de eerste keer dat de NOS en RTL op deze manier samenwerken.

Ceremonieel

Met een eventueel volledig ceremonieel koningsschap zou Willem-Alexander naar eigen zeggen kunnen leven. ''Ik accepteer alles als het parlement het volgens de regels van de Grondwet heeft beslist", aldus de aanstaande koning. "Daar ben ik koning voor."

Het in figuurlijke zin 'uitsluitend doorknippen van lintjes' is volgens Willem-Alexander geen probleem. "Ook dat kan inhoudelijk zijn, zolang je maar zelf bepaalt welke lintjes je doorknipt."

Willem-Alexander over ceremonieel koningsschap:

Friso

"Je wilt natuurlijk dat iedereen erbij is", zegt Willem-Alexander over de afwezigheid van zijn broer prins Friso bij de troonswisseling. Friso ligt sinds februari vorig jaar in coma na een ski-ongeluk. "Staatsrechtelijk gezien is een inhuldiging geen familie-evenement. Maar als familie is het natuurlijk dieptragisch dat hij er niet bij is."

Er is geen nieuws over de toestand van Friso, aldus Willem-Alexander, die zijn "respect uitspreekt" voor de manier waarop zijn moeder en Friso's echtgenote Mabel voor zijn broer zorgen. Tijdens de inhuldiging zal niet worden stilgestaan bij het lot van Friso.

Dochters

De drie dochters van Willem-Alexander en Máxima zijn op 30 april de hele dag bij abdicatie, inhuldiging en andere feestelijkheden aanwezig en realiseren zich volgens hun moeder heel goed wat er die dag gaat gebeuren. De eerste vraag van aanstaand kroonprinses Amalia aan haar vader was: "Hoe lang ga jij het doen?" "Dat zou je wel willen weten", antwoordde Willem-Alexander naar eigen zeggen.

Zorreguieta

Dat haar vader, Jorge Zorreguieta, niet bij de troonswisseling aanwezig is noemt Máxima "evident". De kwestie ligt gevoelig omdat Zorreguieta als minister deel uitmaakte van het omstreden Videla-regime in Argentinië.

Het besluit is genomen in overleg met haar familie. ''Niemand komt", liet Máxima weten. Ze voelt zich er goed bij. Het is voor haar niet te vergelijken met het huwelijk in 2002, toen de afwezigheid van haar vader "wel pijnlijk was". 

Fragment over de aankondiging van de abdicatie van Beatrix:

Protocol

De zenders lieten eerder deze week al weten dat het aanstaande koningspaar in het interview te kennen geeft niet te geven om de manier waarop ze straks als koning en koningin door burgers worden aangesproken. "Ik ben geen protocolfetisjist", zegt de kroonprins.

Over zijn keuze om ook als koning onder zijn eigen naam door het leven te gaan zegt Willem-Alexander: "Willem IV staat naast Bertha 38 in de wei."

'Majesteit' is de officiële aanspreektitel van de koning en de koningin. Voor Willem-Alexander wordt dat voluit 'Zijne Majesteit de Koning' en voor Máxima 'Hare Majesteit de Koningin'. Na de troonswisseling zal koningin Beatrix als prinses Beatrix door het leven gaan. Zij hoort dan aangesproken te worden met 'Hare Koninklijke Hoogheid'.

Advies

Van koningin Beatrix heeft Willem-Alexander het advies gekregen zichzelf te blijven. ''Houd je koers vast, waai niet met alle winden mee. Blijf authentiek", zo adviseerde de huidige vorstin haar zoon.

De aanstaande koning zegt in het interview met Tweebeeke en Nieman dat hij graag in de traditie wil staan van vorige monarchen, daarop wil voortbouwen en zorgen voor "continuïteit en stabiliteit". ''Door aanwezig te zijn waar steun en hulp nodig zijn."

Zie ook:

Alleen accentverschillen op Koningsdag

Lees hier ons liveblog over het interview

Alles over de aanstaande troonswisseling