De geheime dienst AIVD heeft eind vorig jaar belangrijke informatie geleverd waarmee drie vermeende terroristen van al-Qaeda konden worden opgepakt.

Zij waren volgens de informatie naar Europa gestuurd om er een aanslag te plegen. De AIVD deelde de cruciale informatie met buitenlandse diensten, waarna de aanhoudingen werden verricht.

Dat staat in een recente Kamerbrief van minister Ronald Plasterk.

Een woordvoerster van de geheime dienst kan verder niet ingaan op de zaak, dus ook niet op de vraag waar de arrestaties plaatsvonden. ''We moeten onze bronnen beschermen en kunnen daarom niet met successen naar buiten treden’’, zei ze.

Syrië

In de brief aan de Kamer over het jaarplan 2013 van de AIVD staat dat de dienst meer zicht wil krijgen op mensen die plannen hebben om naar jihadistische gebieden als Syrië te reizen. Dit om ''te voorkomen dat Nederlandse burgers uiteindelijk kunnen worden gebruikt voor het plegen van een aanslag in Nederland of daarbuiten''.

''Zo mogelijk verhindert de AIVD dat Nederlandse burgers zich aansluiten bij jihadistische netwerken'', schrijft Plasterk.

Inmiddels zouden circa 100 Nederlandse jongeren naar Syrië zijn afgereisd, van wie een aantal zou zijn gesneuveld.

Massavernietigingswapens

De AIVD wil samen met de militaire inlichtingendienst MIVD de kennis over landen die werken aan massavernietigingswapens vergroten. Landen van zorg zijn volgens Plasterk Iran, Syrië, Pakistan en Noord-Korea. Bijzondere aandacht is er in 2013 voor Iran. Daarnaast blijft de AIVD aandacht houden voor spionage van met name Iran, Rusland en China.