Een vriend van Tristan van der Vlis die zou hebben afgeweten van de moordplannen, wordt niet vervolgd.

Een psycholoog en een psychiater vinden dat hem niet verweten kan worden dat hij de uitlatingen van Van der Vlis niet serieus heeft genomen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag laten weten.

De vriend, van wie de identiteit tot nog toe stil is gehouden, zou gebrekkig ontwikkeld zijn en een persoonlijkheidsstoornis hebben. De reclassering adviseerde al om hem geen straf op te leggen.

De jongeman is ''opgelucht’’ dat het OM hem niet gaat vervolgen. ''Het is nogal wat om met de grootste moordzaak in verband gebracht te worden’’, zei zijn advocaat Job Knoester maandag.

''Mensen onderschatten nog wel eens wat het betekent om verdachte te zijn. Zeker in zo’n zaak is dat extra zwaar’’, vertelde Knoester.

Volgens de advocaat heeft de man desondanks redelijk normaal kunnen leven. Dat kwam mede doordat zijn identiteit nooit aan het licht is gekomen.

Zelfmoord

Van der Vlis schoot twee jaar geleden zijn wapens leeg in winkelcentrum De Ridderhof. Daardoor kwamen 6 mensen om het leven, waarna de dader zelfmoord pleegde bij de kassa's van een supermarkt.

Tristan zou tegen de vriend hebben gezegd wat hij van plan was. Het niet melden daarvan geldt als een misdrijf waarop maximaal 1 jaar celstraf staat. Het OM vindt dat de man eigenlijk met dat verhaal naar de politie had moeten stappen. Het is aan de politie en het OM om te beoordelen hoe serieus dat genomen had moeten worden.

Het OM zegt dat Tristan en de vriend in de twee maanden voorafgaand aan de schietpartij geen contact meer met elkaar hadden. Volgens de psycholoog en de psychiater veranderde Tristan juist in deze periode. Die verandering leidde er uiteindelijk toe dat hij de beslissing nam om zijn plannen daadwerkelijk uit te voeren.

Alles over de schietpartij in Alphen in ons dossier