Een machinist van de NS heeft een eenvoudige oplossing bedacht voor het probleem van blaadjes die op het spoor vallen: de rails van tevoren met water besproeien. Op dit moment wordt het idee getest.

Dat bevestig woordvoerder Edwin van Scherrenburg van de NS maandag.

De website SpoorPro publiceerde al eerder een bericht over de vindingrijke machinist. De man bedacht dat de bladeren na enkele passages van treinen in het water oplossen als de rails eerst nat worden gemaakt.

Uit testen bleek dat hij gelijk had.

Bladeren op het spoor zorgen er in de herfst voor dat treinen bij het remmen doorschieten. Treinen moeten daarom langzamer rijden, wat tot veel vertragingen leidt. 

'Fantastisch'

Ingrid Thijssen, directeur van het reizigersbedrijf van NS, is blij met de oplossing. "Wij vinden het fantastisch dat dit soort ideeën uit onze eigen organisatie komt. Wij zijn er achter gaan staan, hebben financieel geholpen en hebben samen met Slagter (de machinist) patent aangevraagd."

Ook Prorail is enthousiast: ''Fantastisch dat een machinist zulke betrokkenheid toont'', aldus directie-woordvoerder Michiel Haighton. "Wij volgen dit initiatief met grote interesse.''

Bekijk een fragment van de test

Gel

De NS en spoorbeheerder Prorail bekijken of het idee technisch uit te voeren is. ''Daar zal zeker nog de nodige tijd over heen gaan voordat dat duidelijk is.''

Van Scherrenburg waarschuwt wel voor voorbarige conclusies. "Het is een mogelijke oplossing, maar het moet ook in de praktijk werken. Zo ver is het nog niet. Er komt nog een hele stap aan te pas voor we er in de praktijk iets mee kunnen."

Prorail gebruikte eerder al een gel op de rails tegen gladheid, maar die werd gesmeerd als het spoor al glad was. De methode met water zou preventief werken.