De laatste editie van Koninginnedag is voor de grote steden in Nederland geen aanleiding om het programma helemaal om te gooien, maar mensen hebben in veel steden wel de mogelijkheid om via schermen en tv's mee te kijken met de gebeurtenissen die dag in Amsterdam, waar de troonswisseling plaatsvindt.

Voor sommige gemeenten was het afscheid van koningin Beatrix aanleiding om alles alvast te verplaatsen naar 27 april, de nieuwe feestdag. Het overgrote deel van de Oranjeverenigingen houdt echter vast aan 30 april, ook al houden ze er rekening mee dat veel mensen thuis blijven om televisie te kijken.

 

In Rotterdam zijn vier grootschalige evenementen waar schermen staan opgesteld. Dat is een initiatief van de organisator van de evenementen. Verder zijn er geen bijzonderheden.

In Utrecht geldt eigenlijk hetzelfde. Daar ligt de nadruk op de Vrijmarkt, die 29 april om 18.00 uur begint en duurt tot de volgende ochtend 06.00 uur. Op het Neude en Janskerkhof komen schermen voor het publiek. Een woordvoerster zei er rekening mee te houden dat het minder druk wordt dan normaal met Koninginnedag, omdat veel mensen naar Amsterdam trekken of thuis blijven om de ceremonie van dichtbij te kunnen volgen.

Den Haag

De stad Den Haag legt dit jaar de nadruk op de viering van het 200-jarig bestaan van het koninkrijk Nederland in november. Het Haags Gemeentearchief en producent Robin Lutz werken aan een documentaire. De educatieve film gaat in november in première, als het exact twee eeuwen geleden is dat Nederland zijn onafhankelijkheid herkreeg en een koninkrijk werd met de Oranjes op de troon.

De documentaire richt zich vooral op scholieren. Ook wordt deze in elk geval vertoond in bioscoop Pathé Buitenhof in Den Haag, en mogelijk in andere Pathé-bioscopen in het land. Het Haags Gemeentearchief en het Haags Historisch Museum ontwikkelen een begeleidend educatief programma voor scholieren.

Ook in het centrum van Den Haag staan 30 april extra schermen. De avond ervoor vindt weer het festival Life I Live plaats. In Groningen (Mooi Wark, Handsome Poets) en Eindhoven (XO's Ueen's Day) is ook veel ruimte voor muziek.

Meer over Koninginnedag in ons dossier

Alles over de troonswisseling op onze special