Van de zeestranden in Nederland bieden die in Zeeuws-Vlaanderen zondag het beste weer. De stranden daar profiteren het meest van de warme lucht die vanuit België binnenstroomt.

Dat zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

Verder naar het noorden toe is het minder aangenaam op de stranden. "Scheveningen heeft na Zeeuws-Vlaanderen de beste papieren, maar op de Waddeneilanden is het niet warm", zegt de woordvoerder.

Omdat er voornamelijk een zuidelijke stroming staat komt er weinig koelte vanaf de zee het strand op. Toch is het niet aan te raden met enkel een korte broek en T-shirt het strand op te gaan. "Er staat met windkracht 4 nog een behoorlijke wind. Dat voel je op het strand wel. Het is er nog zo'n 18 a 19 graden, maar het voelt een stuk kouder."

Woensdrecht

Aan het begin van de middag kwam het kwik bij Woensdrecht (Noord-Brabant) boven de 20 graden. De verwachting is dat het in De Bilt ook zo warm wordt. In dat geval beleeft Nederland de eerste officiële warme dag van het jaar, meldden Weeronline.nl en Weerplaza.

In de noordelijke steden Groningen, Assen en Leeuwarden bereikt de temperatuur pas tegen het einde van de middag, rond 17.00 pas haar hoogtepunt. Waarschijnlijk wordt het het dan niet warmer dan 19 graden, dit komt door late opklaring.

Door de wind wordt aangeraden uit te kijken met de zon. "De witte winterhuid verbrandt makkelijk", meldt Weeronline.nlSportduikers moeten zich bewust zijn van het koude water. Op veel plaatsen is de temperatuur slechts 4 tot 5 graden, meldt Natuurberichten.nl

Eerste warme dag

Zondag komt de temperatuur naar verwachting voor het eerst in 173 dagen boven de 20 graden uit. Op 22 oktober werd het nog 22,0 graden, sindsdien is van een warme dag geen sprake meer geweest.

Hoewel de kou lang aanhield, duurde het vorig jaar langer voordat van een warme dag kon worden gesproken. Dat was toen pas op Koninginnedag, 30 april. Het kan nog een stuk later, in 1983 viel de eerste warme dag pas op 31 mei.

Vooruitzichten

De tuincentra en bouwmarkten hebben het mooie weekendweer zaterdag gemerkt. Vooral tuinmeubelen vlogen de deur uit. Maar na zondagavond wordt het weer ietsje koeler. De temperaturen liggen dan rond de 15 graden, met af en toe een bui. Vanaf vrijdag zal het volgens Weeronline.nl meer gaan regenen.

Bekijk de actuele weersvoorspellingen