Aantal piratenaanvallen loopt terug

Nederlandse schepen of schepen met Nederlandse bemanning hebben vorig jaar 3 keer een officiële melding gemaakt van piraterij. 

Dat aantal ligt lager dan in de voorgaande jaren, zo blijkt uit cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

Ook wereldwijd daalt het aantal, maar toch vielen piraten vorig jaar nog altijd 297 schepen aan. In 2011 was dat 439 keer, zo blijkt uit recente cijfers van het Internationaal Maritiem Bureau.

De cijfers van de KVNR hebben betrekking op onder meer schepen die onder Nederlandse vlag varen, buitenlandse schepen met Nederlandse bemanningsleden of schepen onder buitenlandse vlag, maar van een Nederlands bedrijf. In 2009 kwamen er nog 7 meldingen binnen, in 2010 waren dat er 4 en in 2011 trok 6 keer de kapitein aan de bel.

Particuliere beveiliging

Een van die Nederlandse meldingen kwam van het schip Happy Ranger dat in de Golf van Aden voer. Dat werd gevolgd door een bootje met ladders en wapens. Uiteindelijk verdween het piratenbootje weer uit zicht.

De Iver Exact van Rederij Vroon was al twee keer het doelwit van piraten. In 2010 werd het schip aangevallen in de Indische Oceaan. In april vorig jaar werd de tanker opnieuw aangevallen, toen in de Straat van Malakka.

''Om die reden vaart het schip nu niet meer onder de Nederlandse vlag, maar onder de vlag van Gibraltar zodat het particuliere beveiligers kon inhuren.''

Gijzeling

Wereldwijd wisten piraten bij 174 schepen aan boord te komen, 28 werden daadwerkelijk gekaapt en evenveel schepen werden onder vuur genomen. Bijna 600 opvarenden werden gegijzeld.

Ook dat aantal was fors minder ten opzichte van een jaar eerder, toen nog ruim 800 opvarenden in handen van piraten vielen. De piraten doodden afgelopen jaar 6 bemanningsleden.

De KVNR benadrukt dat in haar cijfers niet het aantal overvallen van schepen in havens zijn meegenomen, zoals dat nog wel eens voorkomt in bijvoorbeeld de haven van Lagos in Nigeria.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie