'Oprichten verslavingskliniek te makkelijk'

De Volkskrant heeft een eigen verslavingskliniek opgericht. Het kostte weinig moeite, schrijft de krant zaterdag: drie keer online een formulier invullen en een kort bezoek aan de Kamer van Koophandel.

'GGZ Bontiusplaats', genoemd naar het redactieadres van de Volkskrant, schrijft het dagblad.

Het gaat om een experiment waarmee de krant wil laten zien hoe makkelijk het is om een privékliniek voor verslaafden te openen zonder de nodige expertise: ''Drie keer online een formulier invullen en een kort bezoek aan de Kamer van Koophandel''.

De kliniek werd zonder één kritische vraag van het ministerie van Volksgezondheid toegelaten als 'instelling voor medisch specialistische verslavingszorg' en mag nu behandelingen declareren bij zorgverzekeraars, schrijft de krant. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft geen controle uitgevoerd.

Schippers

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid erkent de problemen en wil de toelatingswet aanpassen, zo laat ze in een reactie weten. Ze overweegt om klinieken vooraf te laten goedkeuren door de inspectie of om zorgverzekeraars strenger te laten screenen.

GGZ Nederland, de koepel voor de geestelijke gezondheidszorg, maakt zich zorgen over de opkomst van allerlei nieuwe verslavingsklinieken waarvan de resultaten ''dubieus" zijn. De organisatie pleit voor strengere regelgeving en beter toezicht op nieuwe aanbieders van verslavingszorg.

Tip de redactie