Vleesverwerker Willy Selten uit Oss heeft mogelijk duizenden paarden door zijn vlees verwerkt. Dat zei inspecteur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) vrijdag in Nieuwsuur.

De NVWA heeft in een vijfde van de monsters die in het bedrijf van de vleesverwerker zijn genomen paardenvlees aangetroffen, aldus Paul. ''Wij sluiten zeker niet uit dat het om duizenden paarden gaat'', voegde hij eraan toe.

De opsporingsdienst van de NVWA viel het bedrijf op 15 februari binnen omdat het vermoeden bestaat dat paardenvlees is gemengd met rundvlees en als puur rundvlees is verkocht.

Ongeveer 50 miljoen kilo vlees van Selten moet uit voorzorg van de markt worden gehaald.

Kort geding

Het is niet bekend waar het vlees vandaan komt. De NVWA weet niet of het vlees gekeurd is, of er resten van medicijnen inzitten of dat er zieke dieren zijn geslacht, adus Paul.

Willy Selten zegt dat al zijn vlees is gecontroleerd en goedgekeurd. Hij spant een kort geding aan om de terugroepactie van het vlees drastisch te beperken. Het bedrijf noemt de beslissing van de NVWA ''te gek voor woorden" en zegt dat de actie veel meer onrust veroorzaakt dan is gerechtvaardigd.

Vergissing

Juridisch adviseur Frank Peters van Selten ontkende in Pauw & Witteman vermenging van rund- met paardenvlees op grote schaal. Volgens hem is recent bij een partij een vergissing gemaakt waarbij paardenvlees en rund vermengd raakten.

''Willy Selten heeft een onberispelijke staat van dienst'', aldus Peters. Zijn baas is er geestelijk slecht aan toe, zei hij.