
Verplicht les na antisemitische uitlatingen
''Deze uitlatingen zijn volstrekt onaanvaardbaar en hebben veel maatschappelijke beroering veroorzaakt'', aldus het Openbaar Ministerie vrijdag
Toch krijgt de jongen geen taakstraf of boete, maar is hem een zogeheten educatieve sanctie aangeboden. Hij zal zich samen met organisaties die zich bezighouden met de bestrijding van antisemitisme en discriminatie moeten verdiepen in deze materie.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de scholier al snel erkend dat zijn uitlatingen onaanvaardbaar waren en heeft hij zijn excuses aangeboden. Mede gelet op zijn leeftijd (minderjarig) hoeft de jongen niet voor de rechter te verschijnen, maar kiest het OM voor een strafbeschikking. Hierbij kan de officier van justitie een straf, maatregel of aanwijzing opleggen.
De jongen heeft 14 dagen de tijd om ja of nee te zeggen tegen de beschikking. Wijst hij die af, dan wordt zijn zaak alsnog aan de rechter voorgelegd.
De andere drie jongens die in het tv-programma Onbevoegd Gezag van 17 februari aan het woord kwamen, hebben geen strafbare uitlatingen gedaan. Hun zaak is geseponeerd. Ook de zaak tegen de huiswerkbegeleider die ook in de uitzending zat, is geseponeerd.
Schokkend
Het programma leidde zelfs tot reacties in politiek Den Haag. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vond het ''schokkend en verwerpelijk'' dat moslimjongeren in een tv-programma de Holocaust goedkeurden en zeiden Joden te haten.