Greenpeace naar Raad van State om Borssele

Greenpeace stapt naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, om sluiting van kerncentrale Borssele te eisen.

Aanleiding daarvoor is het recente besluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken dat de kerncentrale tot 2033 in bedrijf mag blijven.

Volgens Greenpeace is dat besluit genomen op basis van ''flinterdunne veiligheidsgaranties'' en heeft de overheid blind getekend voor verlenging van de vergunning van Borssele. Greenpeace zal de Raad van State vragen die vergunning te vernietigen.

Beperkt

De controles die zijn gedaan om de veiligheid van de kerncentrale te beoordelen, zijn volgens Greenpeace beperkt en nog lang niet afgerond. Ook ontbreekt volgens de organisatie een rapport over de milieugevolgen van het langer openblijven van de centrale, die sinds 1973 in gebruik is.

''Borssele krijgt een voldoende uitgedeeld voor het examen is afgenomen. Dat is onacceptabel in een land dat zegt de nucleaire veiligheid hoog in het vaandal te hebben'', aldus campagneleider kernenergie Jorien de Lege.

Greenpeace wijst er verder op dat er nieuwe twijfels zijn ontstaan over de veiligheid van Borssele na de vondst van scheurtjes in twee reactorvaten in België. EPZ, de exploitant van de kerncentrale, controleert momenteel extra op haarscheurtjes in het reactorvat.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie