Frank J., de dominee uit Beek-Ubbergen die vorig jaar zijn man vermoordde door hem met een bijl het hoofd in te slaan, moet daarvoor 7 jaar de gevangenis in. 

De rechtbank in Arnhem noemde de moord vrijdagmorgen ''onthutsend en afschuwwekkend''.

Omdat de dominee sterk verminderd toerekeningsvatbaar is door een ernstige depressie, legde de rechter hem vrijdagmorgen tevens tbs met dwangverpleging op. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De vermoorde partner was eveneens dominee. Het stel was al vele jaren samen. Volgens de rechter heeft de depressieve dominee vooraf goed over zijn daad nagedacht. Hij is berekenend te werk gegaan en dacht daarbij alleen aan zichzelf.

Bekijk de uitspraak:

Rust

De 55-jarige ziekenhuispastor bekende twee weken geleden voor de rechter hoe hij had bedacht dat hij in de cel met zijn boeken eindelijk rust zou vinden. Hij wilde ''uit de mallemolen van het bestaan.''

Hij overwoog eerst enkele oude dames om te brengen. Toen dacht hij aan zelfmoord, maar dat zou zijn 56-jarige partner teveel verdriet doen. Geïnspireerd door een gruwelijk misdrijf in Canada besloot hij tot de bijlmoord.

Deskundigen adviseerden geen tbs. Maar de rechtbank is bang dat de dominee later opnieuw een misdrijf als enige uitweg ziet en legde daarom tbs met verplichte behandeling op.